
Główne SKŁADNIKI
- Mąka
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Focaccia:
- 400 g mąki tortowej
- 10 g soli drobnoziarnistej
- 8 g suchych drożdży instant
- 360 ml ciepłej wody
- Oliwa z oliwek
Wzór kwiatowy:
- Czerwona cebula
- Czerwona papryka, cienko pokrojona po przekątnej
- 1 por, pokrojony
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować focaccię, umieść ciepłą wodę i drożdże w dużej misce do mieszania i ubijaj, aby rozpuścić drożdże. Dodaj mąkę, a następnie sól. Za pomocą szpatułki wymieszaj, aż powstanie nierówne ciasto. Przykryj miskę ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu w kuchni na 20 minut.
-
2Zwilż dłonie i uformuj kształt przypominający miseczkę. Nabierz ciasto dłonią, uderz i złóż je na siebie. Powtarzaj czynność, aż pojawią się małe bąbelki, a ciasto będzie wyglądać na gładsze, około 2-3 minut. Skrop obficie oliwą z oliwek i ponownie przykryj, aby odpoczęły przez kolejne 20 minut.
-
3Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C
-
4Po 20 minutach nanieś ciasto na powierzchnię roboczą i złóż kilka razy. Posmaruj garnek profesjonalny Gourmet Le Creuset 26 cm oliwą z oliwek i przełóż do niej ciasto. Rozprowadź ciasto rękami, aby pokryło powierzchnię naczynia. Skrop oliwą z oliwek.
-
5Używając przygotowanych warzyw, uformuj wzory kwiatowe na powierzchni ciasta i piecz bez przykrycia przez kolejne 20 minut. Użyj porów na łodygi kwiatów, plasterków cebuli i plasterków papryki na kwiaty. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe bąbelki. Opuszkami palców wgłębić powierzchnię ciasta i doprawić je solą Odstaw na kilka minut by chleb odpoczął i podawaj na ciepło.