Focaccia z wzorem kwiatowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Focaccia z wzorem kwiatowym
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Focaccia:
  • 400 g mąki tortowej
  • 10 g soli drobnoziarnistej
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 360 ml ciepłej wody
  • Oliwa z oliwek
Wzór kwiatowy:
  • Czerwona cebula
  • Czerwona papryka, cienko pokrojona po przekątnej
  • 1 por, pokrojony
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować focaccię, umieść ciepłą wodę i drożdże w dużej misce do mieszania i ubijaj, aby rozpuścić drożdże. Dodaj mąkę, a następnie sól. Za pomocą szpatułki wymieszaj, aż powstanie nierówne ciasto. Przykryj miskę ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu w kuchni na 20 minut.
  • 2
    Zwilż dłonie i uformuj kształt przypominający miseczkę. Nabierz ciasto dłonią, uderz i złóż je na siebie. Powtarzaj czynność, aż pojawią się małe bąbelki, a ciasto będzie wyglądać na gładsze, około 2-3 minut. Skrop obficie oliwą z oliwek i ponownie przykryj, aby odpoczęły przez kolejne 20 minut.
  • 3
    Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C
  • 4
    Po 20 minutach nanieś ciasto na powierzchnię roboczą i złóż kilka razy. Posmaruj garnek profesjonalny Gourmet Le Creuset 26 cm oliwą z oliwek i przełóż do niej ciasto. Rozprowadź ciasto rękami, aby pokryło powierzchnię naczynia. Skrop oliwą z oliwek.
  • 5
    Używając przygotowanych warzyw, uformuj wzory kwiatowe na powierzchni ciasta i piecz bez przykrycia przez kolejne 20 minut. Użyj porów na łodygi kwiatów, plasterków cebuli i plasterków papryki na kwiaty. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe bąbelki. Opuszkami palców wgłębić powierzchnię ciasta i doprawić je solą Odstaw na kilka minut by chleb odpoczął i podawaj na ciepło.