Babka czekoladowo-pomarańczowa

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Babka czekoladowo-pomarańczowa
Ta słodka babka o smaku czekoladowo-cytrusowym to doskonały dodatek do śniadania i brunchu. Wyśmienicie smakuje z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 60 ml miodu
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • Skórka z 2 pomarańczy
  • 400 g mąki tortowej
  • 7½ g cynamonu
  • 5 g soli
  • 10 g drożdży suchych
  • Olej do smarowania
NADZIENIE:
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 45 ml śmietany
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 30 ml cukru demerara lub drobnego brązowego cukru
  • 5 g cynamonu
  • 40 ml miodu do przygotowania glazury
OPCJONALNE POLEWY:
  • 95 ml cukru pudru
  • 20 ml soku pomarańczowego
  • 20 g orzechów pekan
  • Przygotowanie

  • 1
    Do przygotowania ciasta:
  • 2
    Do małego rondla wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia. Mieszając, wlej miód, sok pomarańczowy i wsyp skórkę pomarańczową, a następnie przelej do dużej miski. Temperatura płynu powinna być nieznacznie wyższa od temperatury ciała. Jeśli mieszanka jest za gorąca, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
  • 3
    Przesiej mąkę, cynamon i sól, a następnie wsyp suche drożdże.
  • 4
    Kiedy mleko będzie miało odpowiednią temperaturę, wlej je do miksera i dodaj 1 szklankę mieszanki z mąką; dokładnie mieszając, wsypuj pozostałą mąkę po 1/2 szklanki. Wyrabiaj ciasto przez pięć minut za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta, aż będzie gładkie, elastyczne i lśniące.
  • 5
    Przełóż ciasto do czystej, wysmarowanej tłuszczem miski. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy, przykryj wilgotną ściereczką kuchenną i postaw w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto równie dobrze dochodzi pozostawione na noc w lodówce.
  • 6
    Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie uderz je ręką i przełóż na oprószoną mąką płaską powierzchnię. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o grubości około 1 cm.
  • 7
    Nadzienie:
  • 8
    Do żaroodpornej miski włóż czekoladę, śmietanę i skórkę pomarańczową. Ustaw miskę nad rondlem z wrzącą wodą (nie pozwól, aby dno miski miało styczność z wodą) i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
  • 9
    Posmaruj prostokąt równomiernie nadzieniem, posyp drobnym cukrem brązowym i cynamonem.
  • 10
    Formowanie:
  • 11
    Zwiń prostokąt jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Przetnij wzdłuż, na wskroś.
  • 12
    Delikatnie ułóż jedną połówkę ciasta na drugiej, częścią z nadzieniem do góry, na krzyż. Następnie delikatnie naprzemiennie przekładaj połówki ciasta, zaplatając je w warkocz.
  • 13
    Utwórz koło z warkocza ciasta w zimnej brytfannie do pieczenia chleba Le Creuset. Nałóż pokrywkę i odstaw naczynie w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
  • 14
    Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C (200°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). Piecz je pod przykryciem przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20–25 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Posmaruj natychmiast płynnym miodem. Pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia na około pół godziny, a następnie wyjmij z naczynia i ostudź całkowicie na kratce do studzenia. Podawaj na ciepło.
  • 15
    Polewa:
  • 16
    Przesiej cukier puder i dodaj do gorącego soku pomarańczowego. Mieszaj dokładnie do otrzymania gładkiej pasty. Polej nią babkę. Upraż orzechy pekan i posyp nimi polewę.