- Czekolada
Składniki
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 60 ml miodu
- 60 ml soku pomarańczowego
- Skórka z 2 pomarańczy
- 400 g mąki tortowej
- 7½ g cynamonu
- 5 g soli
- 10 g drożdży suchych
- Olej do smarowania
- 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 45 ml śmietany
- Skórka z 1 pomarańczy
- 30 ml cukru demerara lub drobnego brązowego cukru
- 5 g cynamonu
- 40 ml miodu do przygotowania glazury
- 95 ml cukru pudru
- 20 ml soku pomarańczowego
- 20 g orzechów pekan
-
Przygotowanie
-
1Do przygotowania ciasta:
-
2Do małego rondla wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia. Mieszając, wlej miód, sok pomarańczowy i wsyp skórkę pomarańczową, a następnie przelej do dużej miski. Temperatura płynu powinna być nieznacznie wyższa od temperatury ciała. Jeśli mieszanka jest za gorąca, pozostaw na kilka minut do ostygnięcia.
-
3Przesiej mąkę, cynamon i sól, a następnie wsyp suche drożdże.
-
4Kiedy mleko będzie miało odpowiednią temperaturę, wlej je do miksera i dodaj 1 szklankę mieszanki z mąką; dokładnie mieszając, wsypuj pozostałą mąkę po 1/2 szklanki. Wyrabiaj ciasto przez pięć minut za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta, aż będzie gładkie, elastyczne i lśniące.
-
5Przełóż ciasto do czystej, wysmarowanej tłuszczem miski. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy, przykryj wilgotną ściereczką kuchenną i postaw w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto równie dobrze dochodzi pozostawione na noc w lodówce.
-
6Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie uderz je ręką i przełóż na oprószoną mąką płaską powierzchnię. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o grubości około 1 cm.
-
7Nadzienie:
-
8Do żaroodpornej miski włóż czekoladę, śmietanę i skórkę pomarańczową. Ustaw miskę nad rondlem z wrzącą wodą (nie pozwól, aby dno miski miało styczność z wodą) i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
-
9Posmaruj prostokąt równomiernie nadzieniem, posyp drobnym cukrem brązowym i cynamonem.
-
10Formowanie:
-
11Zwiń prostokąt jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Przetnij wzdłuż, na wskroś.
-
12Delikatnie ułóż jedną połówkę ciasta na drugiej, częścią z nadzieniem do góry, na krzyż. Następnie delikatnie naprzemiennie przekładaj połówki ciasta, zaplatając je w warkocz.
-
13Utwórz koło z warkocza ciasta w zimnej brytfannie do pieczenia chleba Le Creuset. Nałóż pokrywkę i odstaw naczynie w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
-
14Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C (200°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). Piecz je pod przykryciem przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20–25 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Posmaruj natychmiast płynnym miodem. Pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia na około pół godziny, a następnie wyjmij z naczynia i ostudź całkowicie na kratce do studzenia. Podawaj na ciepło.
-
15Polewa:
-
16Przesiej cukier puder i dodaj do gorącego soku pomarańczowego. Mieszaj dokładnie do otrzymania gładkiej pasty. Polej nią babkę. Upraż orzechy pekan i posyp nimi polewę.