Skandynawskie klopsiki z tagliatelle

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Skandynawskie klopsiki z tagliatelle
An Italian twist on Swedish-style meatballs, this recipe is inspired by the classic flavours of Scandinavia. Handmade pork meatballs sit in a beautifully light yet creamy, white wine and stock sauce that is peppered with fresh dill and parsley. Served over fresh tagliatelle, it is a meal the whole family will enjoy.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do skandynawskich klopsików:
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka mieszanych suszonych ziół
  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 15 g świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 15 g koperku, drobno posiekanego
  • 100 g bułki tartej
  • sól morska i zmiażdżony czarny pieprz
  • 1 jajko drobiowe z wolnego wybiegu, lekko ubite
Do sosu z białego wina:
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 ml białego wina
  • 750 ml rosół z kurczaka / wołowiny
  • 40 g dżemu porzeczkowego
  • sól morska i zmiażdżony czarny pieprz
  • 10 g świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 10 g świeżo posiekanego koperku
  • 100 ml śmietany
  • 750 g świeżego makaronu, np. Tagliatelle
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
  • 2
    Roztopić masło w brytfannie na małym lub średnim ogniu. Włożyć drobno posiekaną cebulę do brytfanny i smażyć przez 4–5 minut, aż będzie przezroczysta. Dodać zmiażdżony czosnek i suszone zioła i gotować jeszcze przez minutę, mieszając.
  • 3
    Gdy cebula będzie miękka, zdjąć ją z ognia i pozwolić jej ostygnąć.
  • 4
    Umieścić mieloną wieprzowinę, posiekane zioła, bułkę tartą i schłodzoną mieszankę cebuli w dużej misce. Dodać obficie szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Następnie dodać jajko.
  • 5
    Dokładnie wymieszać wszystkie składniki do klopsików (ale nie za dużo, inaczej klopsiki staną się zbyt twarde). Następnie podzielić masę na 24 części i uformować okrągłe kule. Ułożyć kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15–18 minut, aż staną się złotobrązowe.
  • 6
    W międzyczasie przygotować sos. Rozpuścić masło w brytfannie, w którym smażono cebulę (daje to sosowi mocniejszy aromat).
  • 7
    Powoli dodać bulion. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy mieszanina zgęstnieje, dodać trochę bulionu. Powtarzać ten krok, aż cały bulion zostanie zużyty. Dodać dżem z porzeczki, aby uzyskać odrobinę słodyczy. Obficie doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień. Wymieszać zioła i śmietanę. Włożyć klopsiki do sosu i utrzymać temperaturę podczas gotowania makaronu.
  • 8
    Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić makaron na sicie i dodać do brytfanny z klopsikami i sosem. Wymieszać delikatnie i podawać natychmiast.
  • 9
    Wskazówki:
  • 10
    Przygotować blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia klopsików. Wtedy nie musisz tego robić z brudnymi palcami.
  • 11
    Przed zwinięciem klopsików zwilżyć ręce niewielką ilością wody lub oleju. Zapobiegnie to przywieraniu masy do dłoni.
  • 12
    W przypadku bulionu z kurczaka sos staje się coraz lżejszy. Bulion wołowy jest bardziej tradycyjnym wariantem i nadaje sosowi mocniejszy smak. Możesz również wybrać złoty środek i użyć częściowo bulionu z kurczaka i częściowo bulionu z wołowiny.