- Mięso
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżka mieszanych suszonych ziół
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 15 g świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 15 g koperku, drobno posiekanego
- 100 g bułki tartej
- sól morska i zmiażdżony czarny pieprz
- 1 jajko drobiowe z wolnego wybiegu, lekko ubite
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 100 ml białego wina
- 750 ml rosół z kurczaka / wołowiny
- 40 g dżemu porzeczkowego
- sól morska i zmiażdżony czarny pieprz
- 10 g świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 10 g świeżo posiekanego koperku
- 100 ml śmietany
- 750 g świeżego makaronu, np. Tagliatelle
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
-
2Roztopić masło w brytfannie na małym lub średnim ogniu. Włożyć drobno posiekaną cebulę do brytfanny i smażyć przez 4–5 minut, aż będzie przezroczysta. Dodać zmiażdżony czosnek i suszone zioła i gotować jeszcze przez minutę, mieszając.
-
3Gdy cebula będzie miękka, zdjąć ją z ognia i pozwolić jej ostygnąć.
-
4Umieścić mieloną wieprzowinę, posiekane zioła, bułkę tartą i schłodzoną mieszankę cebuli w dużej misce. Dodać obficie szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Następnie dodać jajko.
-
5Dokładnie wymieszać wszystkie składniki do klopsików (ale nie za dużo, inaczej klopsiki staną się zbyt twarde). Następnie podzielić masę na 24 części i uformować okrągłe kule. Ułożyć kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15–18 minut, aż staną się złotobrązowe.
-
6W międzyczasie przygotować sos. Rozpuścić masło w brytfannie, w którym smażono cebulę (daje to sosowi mocniejszy aromat).
-
7Powoli dodać bulion. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy mieszanina zgęstnieje, dodać trochę bulionu. Powtarzać ten krok, aż cały bulion zostanie zużyty. Dodać dżem z porzeczki, aby uzyskać odrobinę słodyczy. Obficie doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień. Wymieszać zioła i śmietanę. Włożyć klopsiki do sosu i utrzymać temperaturę podczas gotowania makaronu.
-
8Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić makaron na sicie i dodać do brytfanny z klopsikami i sosem. Wymieszać delikatnie i podawać natychmiast.
-
9Wskazówki:
-
10Przygotować blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia klopsików. Wtedy nie musisz tego robić z brudnymi palcami.
-
11Przed zwinięciem klopsików zwilżyć ręce niewielką ilością wody lub oleju. Zapobiegnie to przywieraniu masy do dłoni.
-
12W przypadku bulionu z kurczaka sos staje się coraz lżejszy. Bulion wołowy jest bardziej tradycyjnym wariantem i nadaje sosowi mocniejszy smak. Możesz również wybrać złoty środek i użyć częściowo bulionu z kurczaka i częściowo bulionu z wołowiny.