Gotowanie i pielęgnacja

Różnice między emalią w kolorze piaskowym a emalią w kolorze czarnego matu

Image without a name
 
Być może zauważyłeś, że Le Creuset ma dwie różne opcje, jeśli chodzi o wnętrza naszych naczyń z żeliwa emaliowanego. Często jesteśmy pytani o różnice między nimi. Najczęściej wybierane produkty mają jasną emalię w kolorze piaskowym, ale w naszej ofercie są również produkty z matową, czarną emalią. Obie są powłokami emaliowymi, ale każda z nich ma określoną funkcję i zastosowanie. Czytaj dalej, aby poznać podobieństwa i różnice.

O naszej piaskowej emalii

Wnętrza piaskowe znajdują się w naszych kultowych brytfannach żeliwnych Signature i większości innych naczyń z żeliwa emaliowanego. Błyszczące wykończenie w kolorze piasku to w rzeczywistości powłoka emaliowana – rodzaj szkła. Co najważniejsze, powłoka służy kilku celom i nie wymaga wstępnego przysmażania, dzięki czemu nasze naczynia z żeliwa emaliowanego są łatwe w konserwacji.
 
Emalia w kolorze piaskowym umożliwia lepsze monitorowanie procesu gotowania i jest dobrze przystosowana do płynnych potraw. Należy uważać na brązowe ślady jedzenia, które osadzają się na spodzie naczynia podczas procesu karmelizacjii, nie powinno się dopuszczać do ich przypalenia. Gładkie, prawie błyszczące wykończenie emalii piaskowej oznacza również, że żywność jest mniej podatna na przyklejanie, co ułatwia czyszczenie.
 
Jedną z wielu zalet stosowania powłoki emaliowanej jest to, że szkło jest obojętne, co oznacza, że nie pochłania zapachów ani smaków z żywności. Doskonale nadaje się również do przechowywania resztek potraw i nie reaguje z kwaśnymi produktami, takimi jak pomidory i cytrusy. Jeśli okaże się, że podczas gotowania emalia zyskała przybrudzenia, nie martw się! Plamy te nie są trwałe i można je czyścić za pomocą naszego środka do czyszczenia naczyń z żeliwa emaliowanego, a nawet łatwo dostępnej sody oczyszczonej.
Image without a name
 

Perfekcja jednogarnkowa

Naczynia z emalią piaskową można stosować do szerokiej gamy apetycznych potraw.
 

O naszej czarnej emalii matowej

Czarna emalia matowa znajduje się głównie w wnętrzu naszych patelni i ulubionych grillów. Dzięki matowemu, czarnemu wykończeniu wiele osób uważa, że ta powierzchnia to surowe żeliwo. Nie w tym przypadku, innowacyjna powłoka Le Creuset z emalii szklanej nakładana na żeliwo zapewnia znacznie łatwiejsze użytkowanie i czystość powierzchni niż tradycyjne, surowe żeliwo.
Image without a name
 
Podobnie jak nasza emalia piaskowa, emalia w czarnym macie nie wymaga wstępnego sezonowania. Idealnie nadaje się do grillowania, obsmażania i innych metod gotowania na sucho, zapewniając smaczną, brązową, karmelizowaną skórkę na potrawach. Nasze produkty zatrzymują i rozprowadzają ciepło tak dobrze, że wystarczy gotować na małym i średnim ogniu.
 
Powierzchnia naczynia tworzy korzystną patynę, która zwiększy wydajność gotowania, zapobiegając przywieraniu potraw. Choć jest ona łatwiejsza w utrzymaniu niż żeliwo surowe, nadal należy uważać, aby nie wytrzeć patyny podczas czyszczenia naczynia. Zapoznaj się z naszymi wskazówkami odnośnie Pielęgnacji i Użytkowania
PRZECZYTAJ WIĘCEJ
 

Nadmorskie smaki

Wnętrze z czarnej, matowej emalii przenosi smaki na nowy poziom.

Gdzie mogę używać naczyń z żeliwa?

Piekarnik

Płyta grillowa

Elektryczna płyta grzejna

Ceramiczna szklana płyta kucharska

Płyta gazowa

Płyta indukcyjna

Gotowanie w żeliwie

Czekają na Ciebie pyszne posiłki.