
Główne SKŁADNIKI
- Owoce
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Na spód
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 80 g prażonych wiórków kokosowych
- 125 ml stopionego masła
Nadzienie
- 250 g dobrej jakości zmiękczonego serka śmietankowego
- 125 g serka ricotta
- 125 g serka ricotta
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
- 1 laska wanilii, posiekana
- 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 100 g stopionej białej czekolady
- 125 g świeżych jagód
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
2Aby przygotować spód z herbatników, zmiel herbatniki w blenderze, aż będą miały postać drobnych okruszków, a następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi i masłem.
-
3Wyłóż tą mieszanką dno i boki żaroodpornego garnka profesjonalnego Gourmet Signature Le Creuset 22 cm, aby uformować spód. Piecz przez 8–10 minut do momentu, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed dodaniem nadzienia.
-
4Aby przygotować nadzienie, zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C/140°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 1 (piekarnik gazowy). Zmiksuj w blenderze serek śmietankowy, ricottę, cukier, skórkę i sok z cytryny, wanilię i jajka na gładką masę. Zmieszaj mąkę kukurydzianą i wodę w kubku na gładką masę, a następnie dodaj do mieszanki serowej w blenderze wraz ze stopioną białą czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
-
5Wylej mieszankę na spód z herbatników i posyp jagodami. Piecz przez 45–55 minut do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i odpowiednio zastygnięte w środku. Przed podaniem odstaw na bok do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.