Jagodowy sernik z białą czekoladą

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Jagodowy sernik z białą czekoladą
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na spód
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 80 g prażonych wiórków kokosowych
  • 125 ml stopionego masła
Nadzienie
  • 250 g dobrej jakości zmiękczonego serka śmietankowego
  • 125 g serka ricotta
  • 125 g serka ricotta
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 laska wanilii, posiekana
  • 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 100 g stopionej białej czekolady
  • 125 g świeżych jagód
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Aby przygotować spód z herbatników, zmiel herbatniki w blenderze, aż będą miały postać drobnych okruszków, a następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi i masłem.
  • 3
    Wyłóż tą mieszanką dno i boki żaroodpornego garnka profesjonalnego Gourmet Signature Le Creuset 22 cm, aby uformować spód. Piecz przez 8–10 minut do momentu, aż się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed dodaniem nadzienia.
  • 4
    Aby przygotować nadzienie, zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C/140°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 1 (piekarnik gazowy). Zmiksuj w blenderze serek śmietankowy, ricottę, cukier, skórkę i sok z cytryny, wanilię i jajka na gładką masę. Zmieszaj mąkę kukurydzianą i wodę w kubku na gładką masę, a następnie dodaj do mieszanki serowej w blenderze wraz ze stopioną białą czekoladą i zmiksuj do połączenia składników.
  • 5
    Wylej mieszankę na spód z herbatników i posyp jagodami. Piecz przez 45–55 minut do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i odpowiednio zastygnięte w środku. Przed podaniem odstaw na bok do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.