![Kawa z ciemną czekoladą i kardamonem](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dwf68631e4/images/content-recipes/transformBaseUrl/20240904_DT_r0000000002022_001.jpg)
- Nabiał
- Czekolada
Składniki
- 500 ml kawy
- 300 ml tłustego mleka
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 70%
- 3 pokruszone ziarna kardamonu
- 4 łyżki miodu
-
Przygotowanie
-
1Połącz mleko, miód i kardamon w rondelku na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj czekoladę i wyłącz ogień. Pozwól czekoladzie się rozpuścić, a kardamonowi zaparzać przez kilka minut.
-
2Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odcedź ziarna kardamonu. Gdy kawa będzie gotowa, dodaj do niej mleko czekoladowe z kardamonem. Wlej kawę do kubka termicznego Le Creuset i korzystaj z dnia!