- Warzywa
Składniki
- 4 bataty przekrojone na pół
- 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- Skórka z 1 cytryny
- 6 posiekanych świeżych liści szałwii
- 200 g sera feta
- 1 jajko
- 6 płatów ciasta filo
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Umieść bataty, czerwoną cebulę, nasiona kopru włoskiego, skórkę z cytryny i jedną łyżkę oleju na patelni 24 cm z utwardzoną powłoką nieprzywierającą i włóż do piekarnika na 30 minut
-
2Następnie wyjmij nadzienie z patelni, przełóż do miski i delikatnie wymieszaj widelcem.
-
3Dodaj pokruszony ser feta, liście szałwii, jajko i dopraw do smaku.
-
4Umyj i osusz patelnię.
-
5Posmaruj płaty ciasta filo oliwą.
-
6Wyłóż patelnię płatami ciasta.
-
7Umieść masę ziemniaczaną w cieście i złóż je na krawędziach.
-
8Pokrusz pozostałe dwa płaty ciasta na wierzchu i posmaruj odrobiną oleju.
-
9Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż będzie chrupiące i złote.
-
10Pozostaw na patelni na 10–15 minut, a następnie podawaj na ciepło.