Bataty w cieście filo z fetą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Bataty w cieście filo z fetą
To zdrowe danie jednogarnkowe jest idealne jako posiłek w środku tygodnia.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 bataty przekrojone na pół
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • Skórka z 1 cytryny
  • 6 posiekanych świeżych liści szałwii
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
  • 6 płatów ciasta filo
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść bataty, czerwoną cebulę, nasiona kopru włoskiego, skórkę z cytryny i jedną łyżkę oleju na patelni 24 cm z utwardzoną powłoką nieprzywierającą i włóż do piekarnika na 30 minut
  • 2
    Następnie wyjmij nadzienie z patelni, przełóż do miski i delikatnie wymieszaj widelcem.
  • 3
    Dodaj pokruszony ser feta, liście szałwii, jajko i dopraw do smaku.
  • 4
    Umyj i osusz patelnię.
  • 5
    Posmaruj płaty ciasta filo oliwą.
  • 6
    Wyłóż patelnię płatami ciasta.
  • 7
    Umieść masę ziemniaczaną w cieście i złóż je na krawędziach.
  • 8
    Pokrusz pozostałe dwa płaty ciasta na wierzchu i posmaruj odrobiną oleju.
  • 9
    Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż będzie chrupiące i złote.
  • 10
    Pozostaw na patelni na 10–15 minut, a następnie podawaj na ciepło.