- Czekolada
- Orzechy i Nasiona
Składniki
- 200 g deserowych płatków czekoladowych
- 100 g pokrojonego w kostki
- 4 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 250 g cukru pudru
- 100 g mąki z orzechów makadamia lub mąki migdałowej
- 30 g kakao w proszku
- 5 ml proszku do pieczenia
- 100 g orzechów makadamia lub migdałów
- 50 g płatków czekoladowych
- 50 g płatków z białej czekolady
- Płatki migdałowe do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Lekko nasmaruj tłuszczem formę na 12 brownie Le Creuset.
-
2W misce żaroodpornej roztop masło i czekoladę deserową. Pozostaw do ostygnięcia.
-
3W międzyczasie, korzystając z miksera, ubij jajka. Stopniowo dodawaj cukier puder, aż do uzyskania piany o podwójnej objętości i jasnej barwie. Delikatnie połącz roztopioną czekoladę i masło z mieszanką jajek.
-
4Przesiej mąkę, kakao w proszku i proszek do pieczenia do mokrych składników. Za pomocą łyżki połącz obie części.
-
5Grubo posiekaj orzechy i dodaj je do mieszanki wraz z karmelem i dropsami z białej czekolady, a następnie połącz. Wlej mieszankę do formy i udekoruj płatkami migdałowymi. Piecz przez 15 minut.
-
6Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na tacy na 5 minut. Delikatnie wyjmij. Najlepiej podawaj na ciepło z lodami waniliowymi. Ewentualnie, przechowuj w hermetycznym pojemniku przez dwa dni.