Składniki
- 50 ml mleka
- 20 g cukru
- 4 jaja klasy XL
- 350 g mąki plus dodatkowa mąka do posypania
- 6 ml soli
- 10 g drożdży suchych
- 180 g miękkiego masła
- Roztrzepane jajko
-
Przygotowanie
-
1Delikatnie podgrzej mleko z cukrem, zdejmij z ognia i pozwól, aby wystygło.
-
2Roztrzep jajka i wlej je do mleka z cukrem.
-
3Przesiej mąkę i sól, a następnie wmieszaj suche drożdże.
-
4Dodaj masę jajeczną i przełóż do misy miksera. Używając łopatki, wyrób ciasto.
-
5Zmień łopatkę na końcówkę do wyrabiania ciasta i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zajmie to około 10 minut.
-
6Stopniowo dodawaj kawałki masła, upewniając się, że zanim włożysz następny kawałek, poprzedni został całkowicie połączony z masą. Po dodaniu całego masła wyrabiaj ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto musi być całkowicie gładkie, elastyczne i lśniące.
-
7Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc, aby zwiększyło swoją objętość.
-
8Następnego dnia wyjmij ciasto i uderz w nie ręką, aby je odpowietrzyć. Uformuj z ciasta rolkę i podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulki. Włóż kulki do brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset, posmaruj roztrzepanym jajkiem, nałóż pokrywkę i pozostaw przez około 1 godzinę, aby ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość.
-
9Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C (200°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i piecz przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz temperaturę do 180°C (170°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i piecz przez kolejne 15–20 minut do momentu, aż brioche zarumieni się równomiernie.
-
10Pozostaw na pięć minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij wypiek z naczynia i studź na kratce.
-
11Podawaj na ciepło z masłem i dżemem.