Składniki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 115 g guanciale (podgardle), pokrojonego w cienkie plasterki (lub wędzone plastry wieprzowe)
- 1 łyżeczka płatków chili
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 4 cebule szalotki, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
- 4 puszki pomidorów koktajlowych (po 400 g)
- 350 g makaronu bucatini
- Sól do smaku
- Tarty ser pecorino do podania
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej oliwę na Patelni Signature Le Creuset na średnim ogniu. Dodaj guanciale lub wędzone plastry wieprzowe i smaż około 4 minut, aż będą chrupiące oraz nabiorą złocistego koloru. Dodaj płatki chili i czarny pieprz, wymieszaj. Następnie dodaj cebulę szalotkę i smaż do miękkości. Dodaj czosnek i smaż, aż uwolni aromat. Następnie dodaj pomidory z puszki i pół puszki wody. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstaw sos na 20 minut do wystygnięcia (sosy na bazie pomidorów zawsze lepiej smakują następnego dnia lub jeśli wystygną).
-
2W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i skrop oliwą z oliwek (w razie potrzeby zostaw trochę wody z gotowania makaronu). Wymieszaj sos z makaronem i zetrzyj na wierzch ser pecorino; w razie potrzeby dodaj trochę wody z gotowania makaronu dla rzadszej konsystencji. Makaron można podawać ze świeżą bazylią i jeść od razu po przygotowaniu.