Składniki
- 3 filiżanki mąki tortowej
- 10 g suchych drożdży instant
- 45 g cukru
- Skórka z 1 czerwonej pomarańczy
- 8 ml soli
- 160 ml mleka
- 160 ml wody
- 40 ml roztopionego masła
- 5 ml – 7 ml mieszanki różowego i czerwonego barwnika spożywczego
- Mleko, do smarowania
- 60 ml masła
- 60 ml brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przypraw do wypieków
- 2 cienko pokrojone zwykłe lub czerwone pomarańcze
- ½ filiżanki cukru pudru
- 100 ml wody
-
Przygotowanie
-
1Włóż cukier i skórkę do miski i dokładnie wymieszaj.
-
2Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól w misce miksera. Nieznacznie podgrzej mleko i wodę do letniej temperatury, dodaj roztopione masło następnie połącz barwnik spożywczy. Dodaj do mieszanki mąki i zagniataj na średniej prędkości przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po zakończeniu umieść ciasto w nasmarowanej misce i pozwól, by ciasto podwoiło swoją objętość, przez około 45 minut.
-
3Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). W celu przygotowania nadzienia zmiękcz masło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na prostokątny kształt, aż będzie miało grubość 3–5 mm. Rozsmaruj na cieście rozmiękczone masło i posyp brązowym cukrem, cynamonem i przyprawami do wypieków. Zwiń ciasto, tworząc jedną długą roladę. Potnij na 14 równych plastrów o długości 3 cm każdy. Nasmaruj tłuszczem 2 prostokątne formy do pieczenia Le Creuset 26 cm, podziel bułeczki po równo i umieść w formie, pozostawiając między bułeczkami dużo miejsca. Ułóż je tak, aby skręt był góry i za pomocą wykałaczki wykonaj wcięcie wzdłuż środka każdej bułeczki. Przykryj folią spożywczą i umieść je w ciepłym miejscu na 20 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.
-
4Następnie posmaruj każdą bułeczkę mlekiem i umieść we wstępnie nagrzanym piekarniku i piecz przez 25-30 minut. Podczas pieczenia do garnka wlej wodę, wsyp cukier puder i dodaj plasterki pomarańczy i umieść go na średnim ogniu. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do wrzenia przez 2-3 minuty. Wyłącz ogień i poczekaj, aż mieszanka ostygnie. Kiedy bułeczki będą dokładnie upieczone i delikatnie złote, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Bułeczki posmaruj syropem pomarańczowym. Podawaj na ciepło z plasterkami pomarańczy.