Chleb na zakwasie

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Chleb na zakwasie
Chleb z brytfanny zawsze smakuje wybornie. Chleb na zakwasie jest również zdrowszy niż chleb drożdżowy. Ponieważ bakterie zawarte w zakwasie - zwłaszcza bakterie kwasu mlekowego - są dobre dla trawienia. Chleb na zakwasie zawiera również wiele naturalnych składników odżywczych.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 525 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g soli
  • 125 g zakwasu
  • mąka ryżowa
  • 1 kosz do sprawdzania (średnica 26 cm)
  • Przygotowanie

  • 1
    Dzień 1: Dodać wodę, mąkę pszenną i pełnoziarnistą do miski robota kuchennego i ugniatać ciasto na niskich obrotach przez 2 minuty.
  • 2
    Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Następnie dodać zakwas i sól.
  • 3
    Kontynuować wyrabianie ciasta przez 7 minut ze średnią prędkością, aż przyklei się do haczyka i zejdzie z krawędzi miski.
  • 4
    Nasmarować dużą miskę odrobiną oleju i wlać ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto obracać raz na 30 minut - łącznie cztery razy. Aby to zrobić, złożyć ciasto jedno po drugim ze wszystkich stron do środka.
  • 5
    Miskę posypać mąką ryżową i wlać ciasto. (Mąka ryżowa jest szczególnie odpowiednia, ponieważ nie usuwa wilgoci z ciasta). Przykryć ciasto folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki na noc.
  • 6
    Dzień 2: Ustawić piekarnik na 230 ° C i umieścić żeliwną brytfannę z pokrywką. Rozgrzać brytfannę przez 30 do 40 minut, aż będzie gorąca.
  • 7
    Następnie wyłożyć ciasto na gorącą brytfannę. W razie potrzeby lekko naciąć na wierzchu ciasta, aby ciasto miało ładny wzór podczas pieczenia.
  • 8
    Założyć pokrywkę i włożyć brytfannę z powrotem do piekarnika. Piec chleb przez 20 minut.
  • 9
    Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 35 minut.
  • 10
    Zmniejszyć temperaturę do 180 ° C i piec przez kolejne 15 minut, aż chleb będzie miał chrupiącą, złocistą skórkę. Sprawdzić temperaturę wewnątrz chleba za pomocą termometru. Powinien wynosić około 96 do 98 ° C. Wyjąć chleb z brytfanny i ostudzić.