- Mąka
Składniki
- 525 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g soli
- 125 g zakwasu
- mąka ryżowa
- 1 kosz do sprawdzania (średnica 26 cm)
-
Przygotowanie
-
1Dzień 1: Dodać wodę, mąkę pszenną i pełnoziarnistą do miski robota kuchennego i ugniatać ciasto na niskich obrotach przez 2 minuty.
-
2Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Następnie dodać zakwas i sól.
-
3Kontynuować wyrabianie ciasta przez 7 minut ze średnią prędkością, aż przyklei się do haczyka i zejdzie z krawędzi miski.
-
4Nasmarować dużą miskę odrobiną oleju i wlać ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto obracać raz na 30 minut - łącznie cztery razy. Aby to zrobić, złożyć ciasto jedno po drugim ze wszystkich stron do środka.
-
5Miskę posypać mąką ryżową i wlać ciasto. (Mąka ryżowa jest szczególnie odpowiednia, ponieważ nie usuwa wilgoci z ciasta). Przykryć ciasto folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki na noc.
-
6Dzień 2: Ustawić piekarnik na 230 ° C i umieścić żeliwną brytfannę z pokrywką. Rozgrzać brytfannę przez 30 do 40 minut, aż będzie gorąca.
-
7Następnie wyłożyć ciasto na gorącą brytfannę. W razie potrzeby lekko naciąć na wierzchu ciasta, aby ciasto miało ładny wzór podczas pieczenia.
-
8Założyć pokrywkę i włożyć brytfannę z powrotem do piekarnika. Piec chleb przez 20 minut.
-
9Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 35 minut.
-
10Zmniejszyć temperaturę do 180 ° C i piec przez kolejne 15 minut, aż chleb będzie miał chrupiącą, złocistą skórkę. Sprawdzić temperaturę wewnątrz chleba za pomocą termometru. Powinien wynosić około 96 do 98 ° C. Wyjąć chleb z brytfanny i ostudzić.