Chleb z brytfanny

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Chleb z brytfanny
Zrób w domu własny bochenek jak z piekarni dzięki temu prostemu przepisowi. Dzięki doskonałemu rozprowadzaniu ciepła nasza brytfanna z żeliwa zapewnia chrupiącą skórkę i równy stopień wypieczenia.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
  • Sól morska
  • Olej roślinny
  • Oliwa z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj mąkę, wodę, drożdże i sól w misce miksera. Mieszaj na średniej prędkości, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez 5 do 10 minut. Gdy ciasto będzie wyglądało na gładkie, odetnij kawałek i go rozciągnij. Jeśli rozciąga się do punktu przejrzystości, ciasto jest wystarczająco wyrobione. Jeśli nie, należy kontynuować mieszanie.
  • 2
    Wyjmij miskę z miksera i przykryj ją pokrywką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją wielkość i nie będzie odskakiwać po wciśnięciu palca, na 2 do 4 godzin.
  • 3
    Przełóż ciasto na powierzchnię roboczą i zagnieć je, aby uwolnić gaz i rozprowadzić drożdże. Uformuj je w kulkę, przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut, aby umożliwić rozluźnienie glutenu.
  • 4
    Uformuj ciasto w ciasną kulkę – im ciaśniej, tym lepiej – tocząc je po powierzchni roboczej między dłońmi.
  • 5
    Wysmaruj dno i boki okrągłej brytfanny żeliwo Signature 24 cm Le Creuset olejem roślinnym. Umieść ciasto na środku brytfanny i przykryj pokrywką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 do 60 minut (krócej, jeśli jest bardzo gorące i wilgotne, dłużej, jeśli jest zimne).
  • 6
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
  • 7
    Delikatnie rozetrzyj jedną łyżkę oliwy z oliwek na powierzchni ciasta. Ponacinaj chleb za pomocą ostrego noża lub żyletki, robiąc znak X lub #; pozwoli to na swobodne wyrastanie ciasta. Posyp ciasto solą. Przykryj brytfannę i umieść ją w piekarniku.
  • 8
    Po 30 minutach zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę piekarnika do 190°C i kontynuuj pieczenie, aż chleb będzie dobrze przyrumieniony i wypieczony. Gdy będzie gotowy, powinien mieć temperaturę wewnętrzną około 90°C.
  • 9
    Pozostaw chleb na co najmniej 30 minut, aby wnętrze skończyło się wypiekać.