- Mąka
Składniki
- 225 g letniej wody
- 225 g razowej mąki żytniej
- 40 g zaczynu
- 300 g ziemniaków
- 450 g zakwasu
- 300 g mąki żytniej (typ 1150)
- 250 g mąki pszennej (typ 550)
- 15 g soli
- 160 ml letniej wody
-
Przygotowanie
-
1Na zakwas: połącz mąkę razową, wodę i zaczyn w dużym szklanym pojemniku i pozostaw pod przykryciem w temperaturze 22–25°C do sfermentowania na 14–18 godzin. Przed pieczeniem odejmij 40 g zakwasu, który wykorzystasz w przyszłości na zaczyn.
-
2Gotuj ziemniaki przez 20–25 minut do miękkości. Obierz je, przeciśnij przez praskę do ziemniaków i pozostaw do ostudzenia.
-
3Dodaj mąkę, ziemniaki, zakwas, sól, wodę i delikatnie zagnieć ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo ani zbyt mocno – w przeciwnym razie ziemniaki puszczą za dużo skrobi, przez co miąższ chleba się nie uda.
-
4Przykryj ciasto i pozostaw je w misce na 20 minut. Następnie zagnieć ciasto, składając na pół, po czym przełóż je do dobrze posypanego mąką koszyka do wyrastania chleba (lub do miski wyłożonej ściereczką posypaną mąką), przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż jego objętość zwiększy się ok. dwukrotnie. Może to trwać od 2 do 5 godzin.
-
5Nagrzej żeliwną Brytfannę do pieczenia chleba Le Creuset w piekarniku w temperaturze 250°C przez ok. 20 minut. Ostrożnie przełóż wyrośnięte ciasto do brytfanny, przykryj pokrywką i piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 8–10 minut. Wyjmij chleb i pozostaw na kratce do ostudzenia.