Chleb z sezamem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Chleb z sezamem
Ten posypany sezamem chleb o brązowej skórce to doskonały dodatek do każdego posiłku.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600 g mąki pszennej (typ 550)
  • 14 g soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 400 g letniej wody
  • Ziarna sezamu
  • Przygotowanie

  • 1
    W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Dodaj wodę, wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagnieć ciasto rękami do otrzymania gładkiej masy. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 18 godzin.
  • 2
    Posyp obficie mąką blat kuchenny. Następnie oprósz ciasto mąką i zagnieć dwa razy. Ponownie zagnieć, składając na cztery. Delikatnie rozciągnij ciasto i uformuj z niego wianek. Połącz ze sobą końce. Skrop chleb odrobiną letniej wody.
  • 3
    Posyp go ziarnami sezamu, ułóż w formie do pieczenia i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia – ok. 30 minut.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C i piecz chleb w Brytfannie do chleba Le Creuset (z nałożoną pokrywką) przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 8–10 minut. Wyjmij chleb i pozostaw na kratce do ostudzenia.