- Mąka
Składniki
- 600 g mąki pszennej (typ 550)
- 14 g soli
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- 400 g letniej wody
- Ziarna sezamu
-
Przygotowanie
-
1W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Dodaj wodę, wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagnieć ciasto rękami do otrzymania gładkiej masy. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 18 godzin.
-
2Posyp obficie mąką blat kuchenny. Następnie oprósz ciasto mąką i zagnieć dwa razy. Ponownie zagnieć, składając na cztery. Delikatnie rozciągnij ciasto i uformuj z niego wianek. Połącz ze sobą końce. Skrop chleb odrobiną letniej wody.
-
3Posyp go ziarnami sezamu, ułóż w formie do pieczenia i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia – ok. 30 minut.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C i piecz chleb w Brytfannie do chleba Le Creuset (z nałożoną pokrywką) przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 8–10 minut. Wyjmij chleb i pozostaw na kratce do ostudzenia.