- Czekolada
Składniki
- 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka kakao w proszku
- Do ciasta:
- 115 g gorzkiej czekolady
- 115 g masła
- 55 g cukru pudru
- 2 całe średnie jajka i dwa żółtka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 g mąki zwykłej
- 1 łyżka kakao w proszku
- do podania bitą śmietaną i kakao w proszku
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
-
2Mini-Cocottes posmarować masłem i posypać kakaem w proszku.
-
3Czekoladę z masłem rozpuścić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gorącą wodą, uważając, aby miska nie dotykała wody.
-
4Ubić cukier, jajka i żółtka razem na lekką i puszystą masę. Wymieszać płynną kawę i ekstrakt waniliowy.
-
5Ciągle ubijając, powoli wlać rozpuszczoną czekoladę i masło do mieszaniny z jajek i cukru.
-
6Mąkę przesiać z kakao w proszku i wmieszać.
-
7Podzielić mieszaninę między przygotowane Mini-Cocottes.
-
8Piec przez 12-14 minut. Ciasta są gotowe, gdy tylko tworzą pękającą skórkę, ciasto powinno być twarde na wierzchu, ale nadal ciekłe w środku.
-
9Po upieczeniu odstawić na minutę lub dwie.
-
10Podawać na ciepło z łyżką bitej śmietany i posypką kakaem.