Chocolate Volcano Cakes

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Chocolate Volcano Cakes
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do przygotowania:
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka kakao w proszku
  • Do ciasta:
  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 115 g masła
  • 55 g cukru pudru
  • 2 całe średnie jajka i dwa żółtka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g mąki zwykłej
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • do podania bitą śmietaną i kakao w proszku
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
  • 2
    Mini-Cocottes posmarować masłem i posypać kakaem w proszku.
  • 3
    Czekoladę z masłem rozpuścić w żaroodpornej misce nad garnkiem z gorącą wodą, uważając, aby miska nie dotykała wody.
  • 4
    Ubić cukier, jajka i żółtka razem na lekką i puszystą masę. Wymieszać płynną kawę i ekstrakt waniliowy.
  • 5
    Ciągle ubijając, powoli wlać rozpuszczoną czekoladę i masło do mieszaniny z jajek i cukru.
  • 6
    Mąkę przesiać z kakao w proszku i wmieszać.
  • 7
    Podzielić mieszaninę między przygotowane Mini-Cocottes.
  • 8
    Piec przez 12-14 minut. Ciasta są gotowe, gdy tylko tworzą pękającą skórkę, ciasto powinno być twarde na wierzchu, ale nadal ciekłe w środku.
  • 9
    Po upieczeniu odstawić na minutę lub dwie.
  • 10
    Podawać na ciepło z łyżką bitej śmietany i posypką kakaem.