Składniki
- 500 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczki soli
- 125 ml piwa jasnego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub białego wina
- mąka i olej
-
Przygotowanie
-
1W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól dzień wcześniej. Dodać 200 ml letniej wody, piwa, octu i szybko mieszać łyżką, do czasu powstania gładkiej masy (uwaga, ciasto jest dość rzadkie). Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na około 18 godzin.
-
2Następnego dnia „złożyć” miękkie ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, to znaczy przekładać je z jednej strony na drugą i od góry do dołu. Powtórzyć to ok. 10-15 razy.
-
3Posmarować olejem kawałek folii spożywczej z jednej strony i przykryć ciasto olejowaną stroną do dołu. Ciasto wyrasta 2 godziny w temperaturze pokojowej.
-
4Postawić żeliwną brytfannę z pokrywką na najniższej szynie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 250 ° C grzanie górne / dolne.
-
5Posmarować rozgrzaną brytfannę olejem. Zdjąć folię z ciasta i przeciąć na krzyż ostrym nożem, lekko posypać mąką i włożyć do brytfanny.
-
6Przykryć i piec ciasto w brytfannie przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę z brytfanny i piec chleb w temperaturze 220 ° C (poziom gazu 5) przez kolejne 15-20 minut.
-
7Następnie pozwolić chlebowi ostygnąć.