Chrupiący chleb

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 1 godzina Mniej niż 1 godzina
PORCJE
4-6 4-6
Chrupiący chleb
Smaczny chlebek piwny, który wyrasta przez noc i jest pięknie wypieczony dzięki naszemu żeliwnemu naczyniu żaroodpornemu Le Creuset.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczki soli
  • 125 ml piwa jasnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub białego wina
  • mąka i olej
  • Przygotowanie

  • 1
    W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól dzień wcześniej. Dodać 200 ml letniej wody, piwa, octu i szybko mieszać łyżką, do czasu powstania gładkiej masy (uwaga, ciasto jest dość rzadkie). Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić ciasto w temperaturze pokojowej na około 18 godzin.
  • 2
    Następnego dnia „złożyć” miękkie ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, to znaczy przekładać je z jednej strony na drugą i od góry do dołu. Powtórzyć to ok. 10-15 razy.
  • 3
    Posmarować olejem kawałek folii spożywczej z jednej strony i przykryć ciasto olejowaną stroną do dołu. Ciasto wyrasta 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  • 4
    Postawić żeliwną brytfannę z pokrywką na najniższej szynie piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 250 ° C grzanie górne / dolne.
  • 5
    Posmarować rozgrzaną brytfannę olejem. Zdjąć folię z ciasta i przeciąć na krzyż ostrym nożem, lekko posypać mąką i włożyć do brytfanny.
  • 6
    Przykryć i piec ciasto w brytfannie przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę z brytfanny i piec chleb w temperaturze 220 ° C (poziom gazu 5) przez kolejne 15-20 minut.
  • 7
    Następnie pozwolić chlebowi ostygnąć.