Chrupiący dorsz z kiełbasą chorizo z pomidorami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Chrupiący dorsz z kiełbasą chorizo z pomidorami
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 100 g chleba
  • 2 łyżeczki przecieru czosnkowego
  • 1/2 cytryny, tylko skórka
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
  • 4 polędwice z dorsza
  • sól morska i czarny pieprz
  • 150g pomidorów winogronowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
  • 2
    Pokroić kiełbasę chorizo w drobną kostkę i smażyć na gorącej patelni do czasu aż olej zacznie się uwalniać. Zdjąć z ognia i nałożyć czerstwy rozdrobniony chleb na patelnię, mieszając, aby chleb wchłonął cały olej.
  • 3
    Włożyć kiełbasę chorizo, chleb, przecier czosnkowy, skórkę z cytryny i suszone zioła do robota kuchennego i wymieszać, aby uzyskać drobną masę.
  • 4
    Ułożyć polędwice z dorsza na blasze, doprawić odrobiną soli i pieprzu i nałożyć na wierzch okruchy z kiełbasy chorizo, dopilnowując, aby dobrze przywarły do ryby. Dodać pomidory na blachę i piec w piekarniku przez 20-25 minut w zależności od grubości polędwiczek.
  • 5
    Podawać z świeżą sałatką lub sezonową zieleniną i młodymi ziemniakami.