- Ryby i owoce morza
Składniki
- 100 g kiełbasy chorizo
- 100 g chleba
- 2 łyżeczki przecieru czosnkowego
- 1/2 cytryny, tylko skórka
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
- 4 polędwice z dorsza
- sól morska i czarny pieprz
- 150g pomidorów winogronowych
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
-
2Pokroić kiełbasę chorizo w drobną kostkę i smażyć na gorącej patelni do czasu aż olej zacznie się uwalniać. Zdjąć z ognia i nałożyć czerstwy rozdrobniony chleb na patelnię, mieszając, aby chleb wchłonął cały olej.
-
3Włożyć kiełbasę chorizo, chleb, przecier czosnkowy, skórkę z cytryny i suszone zioła do robota kuchennego i wymieszać, aby uzyskać drobną masę.
-
4Ułożyć polędwice z dorsza na blasze, doprawić odrobiną soli i pieprzu i nałożyć na wierzch okruchy z kiełbasy chorizo, dopilnowując, aby dobrze przywarły do ryby. Dodać pomidory na blachę i piec w piekarniku przez 20-25 minut w zależności od grubości polędwiczek.
-
5Podawać z świeżą sałatką lub sezonową zieleniną i młodymi ziemniakami.