Ciasto cytrynowe w kształcie serca

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Ciasto cytrynowe w kształcie serca
Smakowita rozkosz! To cytrynowe ciasto w kształcie serca jest idealnym przysmakiem do popołudniowej herbaty.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

SYROP CYTRYNOWY
  • Sok z 3 cytryn
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
BISZKOPT
  • 375 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 375 g drobnego cukru
  • Skórka z 3 cytryn
  • 6 jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 420 g mąki tortowej
  • 15 ml proszku do pieczenia
  • 90 ml mleka
CYTRYNOWY KREM BEZOWY
  • 120 g białek jaj, w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru pudru
  • 400 g masła, w temperaturze pokojowej
  • Skórka z 3 cytryn
  • Przygotowanie

  • 1
    Wszystkie składniki na syrop cytrynowy umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż mieszanina osiągnie konsystencję lekkiego syropu. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  • 2
    Aby przygotować biszkopt, nagrzej piekarnik do temperatury 160°C/140°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 3 (piekarnik gazowy).
  • 3
    Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę Le Creuset w kształcie serca. Za pomocą miksera elektrycznego z łopatką utrzyj masło, cukier i skórkę z cytryny, aż masa nabierze puszystości i jasnego koloru. Dodawaj po kolei jajka, po każdym dokładnie mieszając masę.
  • 4
    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitego masła i cukru dodaj suche składniki i mleko. Mieszaj do momentu połączenia.
  • 5
    Piecz przez 80 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką patyczek będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę do studzenia ciasta Le Creuset. Nakłuj ciasto wykałaczką i polej syropem. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na 20 minut, a następnie wyjmij je z tortownicy. Pozostaw ciasto nasączone syropem do całkowitego ostygnięcia.
  • 6
    Aby przygotować krem cytrynowy, umieść na kuchence mały garnek i napełnij go wodą do 1/3 wysokości. Doprowadź do wrzenia.
  • 7
    W szklanej misce wymieszaj białka z cukrem, aż do połączenia.
  • 8
    Umieść miskę na górze gotującego się na wolnym ogniu garnka, upewniając się, że dno miski nie dotyka wody. Używając szpatułki, mieszaj cały czas, aż cały cukier się rozpuści lub aż masa osiągnie temperaturę 70°C na termometrze cukierniczym.
  • 9
    Umieść ugotowane białka i cukier w misce miksera elektrycznego wyposażonego w przystawkę do ubijania. Ubijaj, aż zawartość miski ostygnie, a beza będzie mieć gładką, błyszczącą konsystencję. Na tym etapie dodaj całe masło i ubijaj do połączenia.
  • 10
    Za pomocą łopatki dodaj skórkę z cytryny i miksuj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej, błyszczącej konsystencji.
  • 11
    Po całkowitym ostygnięciu ciasta polukruj je kremem cytrynowym.
  • 12
    Przekrój ciasto na pół i środek posmaruj dobrej jakości dżemem malinowym. Złóż warstwy razem, a następnie polukruj je kremem cytrynowym.