Ciasto cytrynowe z oliwą z oliwek

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Ciasto cytrynowe z oliwą z oliwek
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 240 g cukru pudru
  • 3 pomarańcze
  • 3 cytryny
  • 275 ml oliwy z oliwek
  • 300 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • 1 drobno posiekana gałązka rozmarynu bez liści
  • 1 łyżka stołowa masła do posmarowania
  • Do polewy:
  • 30 ml podgrzanego soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • cukier puder do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 °C (kuchenka gazowa: poziom 3, termoobieg 150 °C).
  • 2
    Zetrzeć skórkę z 2 cytryn i 2 pomarańczy i odstawić. Następnie wycisnąć obrane cytryny i pomarańcze, po czym wymieszać w dzbanku sok, skórki i oliwę.
  • 3
    Ubijać jajka z cukrem pudrem przez około 4-5 minut za pomocą ręcznego miksera. Następnie powoli dodawać oliwę z sokiem do jajek, ciągle mieszając. Należy przy tym uważać, ponieważ zbyt szybkie połączenie obu składników może doprowadzić do flokulacji jajek z powodu kwasowości soku.
  • 4
    W innej misce zmieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, rozmaryn i sól. Ostrożnie dodawać za pomocą metalowej łyżki do oliwy wymieszanej z jajkami, aż wszystkie składniki połączą się całkowicie w lekką, puszystą masę.
  • 5
    Następnie posmarować formę niewielką ilością masła i wlać do niej ciasto. Pozostałe pomarańcze i cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ostrożnie ułożyć na cieście, aby się nie zanurzyły w nim.
  • 6
    Piec w piekarniku przez 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż cytrusy nabiorą złotobrązowego koloru. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli ciasto zarumieni się zbyt szybko, wystarczy przykryć je podczas pieczenia folią.
  • 7
    Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i ostrożnie oddzielić nożem od brzegów formy. Nakłuć szpikulcem kilka otworów w cieście, aby mogło nieco nasiąknąć polewą.
  • 8
    Do przygotowania polewy należy podgrzać w małym rondelku na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej sok z cytryny i mieszając rozpuścić w nim cukier. Polewą posmarować ciasto i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 9
    Podawać prosto z formy lub pokroić w kawałki i posypać odrobiną cukru pudru.
 
To ciasto jest idealne na słoneczne popołudnie lub nawet jako deser z kremem z crème fraiche i startej skórki pomarańczy. || Ciasto to można podawać bezpośrednio z formy. Jeśli ma zostać wyjęte z formy, należy ją wyłożyć pergaminem. Aby można było je łatwo wyjąć, pergamin powinien trochę wystawać poza brzegi formy.
 
 
Le Creuset