- Ryż i Kasza
Składniki
- 4 duże jajka
- 240 g cukru pudru
- 3 pomarańcze
- 3 cytryny
- 275 ml oliwy z oliwek
- 300 g mielonych migdałów
- 150 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 1 drobno posiekana gałązka rozmarynu bez liści
- 1 łyżka stołowa masła do posmarowania
- Do polewy:
- 30 ml podgrzanego soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe cukru pudru
- cukier puder do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 °C (kuchenka gazowa: poziom 3, termoobieg 150 °C).
-
2Zetrzeć skórkę z 2 cytryn i 2 pomarańczy i odstawić. Następnie wycisnąć obrane cytryny i pomarańcze, po czym wymieszać w dzbanku sok, skórki i oliwę.
-
3Ubijać jajka z cukrem pudrem przez około 4-5 minut za pomocą ręcznego miksera. Następnie powoli dodawać oliwę z sokiem do jajek, ciągle mieszając. Należy przy tym uważać, ponieważ zbyt szybkie połączenie obu składników może doprowadzić do flokulacji jajek z powodu kwasowości soku.
-
4W innej misce zmieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, rozmaryn i sól. Ostrożnie dodawać za pomocą metalowej łyżki do oliwy wymieszanej z jajkami, aż wszystkie składniki połączą się całkowicie w lekką, puszystą masę.
-
5Następnie posmarować formę niewielką ilością masła i wlać do niej ciasto. Pozostałe pomarańcze i cytrynę pokroić w cienkie plasterki i ostrożnie ułożyć na cieście, aby się nie zanurzyły w nim.
-
6Piec w piekarniku przez 1 godzinę do 1 godziny i 15 minut, aż cytrusy nabiorą złotobrązowego koloru. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli ciasto zarumieni się zbyt szybko, wystarczy przykryć je podczas pieczenia folią.
-
7Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i ostrożnie oddzielić nożem od brzegów formy. Nakłuć szpikulcem kilka otworów w cieście, aby mogło nieco nasiąknąć polewą.
-
8Do przygotowania polewy należy podgrzać w małym rondelku na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej sok z cytryny i mieszając rozpuścić w nim cukier. Polewą posmarować ciasto i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
-
9Podawać prosto z formy lub pokroić w kawałki i posypać odrobiną cukru pudru.