- Mąka
Składniki
- 225 g masła plus trochę masła do natłuszczenia
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 5 średniej wielkości jaj
- 75 g cukru pudru
- 75 g przesianej mąki pszennej
- 175 g świeżych malin
- cukier puder do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 160 ° C / gaz 3. Posmarować brytfannę masłem i położyć na spód okrągły kawałek papieru do pieczenia.
-
2W misce żaroodpornej umieścić czekoladę, masło, kawę i łyżkę wody. Umieść na kuchence nad rondelkiem z wodą i rozpuść wszystko, mieszając. Zdjąć z ognia.
-
3Umieścić jajka i cukier w dużej misce i ubijać do uzyskania gładkości (za pomocą elektrycznego miksera zajmuje to około 4-5 minut).
-
4Umieść na kuchence na średnim ogniu i rozpuścić wszystko, mieszając. Poczekać, aż trochę ostygnie, a metalową łyżką wymieszać czekoladę z jajkami i cukrem. Dodać mąkę.
-
5Ciasto przełożyć do brytfanny i posypać malinami.
-
6Piec na środkowym ruszcie piekarnika przez 40-45 minut (lub do momentu, aż ciasto ładnie wyrośnie).
-
7Pozostawić ciasto do ostygnięcia na 10 minut, a następnie usunąć je z boków brytfanny. Umieścić talerz na brytfannie, a następnie ostrożnie odwrócić brytfannę, aby przewrócić ciasto na talerz.
-
8Zdjąć papier do pieczenia z ostudzonego ciasta. Obrócić ciasto tak, aby maliny były na wierzchu.
-
9Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.