Ciasto czekoladowe z malinami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Ciasto czekoladowe z malinami
This rich, dark chocolate cakes flavour is enhanced thanks to the addition of coffee. Decorated with raspberries and a sprinkling of icing sugar, this cake is delicious as dessert or an afternoon delight!
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 225 g masła plus trochę masła do natłuszczenia
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 5 średniej wielkości jaj
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g przesianej mąki pszennej
  • 175 g świeżych malin
  • cukier puder do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 160 ° C / gaz 3. Posmarować brytfannę masłem i położyć na spód okrągły kawałek papieru do pieczenia.
  • 2
    W misce żaroodpornej umieścić czekoladę, masło, kawę i łyżkę wody. Umieść na kuchence nad rondelkiem z wodą i rozpuść wszystko, mieszając. Zdjąć z ognia.
  • 3
    Umieścić jajka i cukier w dużej misce i ubijać do uzyskania gładkości (za pomocą elektrycznego miksera zajmuje to około 4-5 minut).
  • 4
    Umieść na kuchence na średnim ogniu i rozpuścić wszystko, mieszając. Poczekać, aż trochę ostygnie, a metalową łyżką wymieszać czekoladę z jajkami i cukrem. Dodać mąkę.
  • 5
    Ciasto przełożyć do brytfanny i posypać malinami.
  • 6
    Piec na środkowym ruszcie piekarnika przez 40-45 minut (lub do momentu, aż ciasto ładnie wyrośnie).
  • 7
    Pozostawić ciasto do ostygnięcia na 10 minut, a następnie usunąć je z boków brytfanny. Umieścić talerz na brytfannie, a następnie ostrożnie odwrócić brytfannę, aby przewrócić ciasto na talerz.
  • 8
    Zdjąć papier do pieczenia z ostudzonego ciasta. Obrócić ciasto tak, aby maliny były na wierzchu.
  • 9
    Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
 
Można również użyć mrożonych malin, jeśli są świeże. Dokładnie rozmrozić maliny, a nadmiar soku odsączyć.
 
 
Le Creuset