Ciasto kruche z wiśniami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
6-8 6-8
Ciasto kruche z wiśniami
Idealne połączenie słodyczy i kwaskowatości. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki tortowej, przesianej
  • 100 g cukru pudru
  • Szczypta soli drobnoziarnistej
  • 200 g solonego masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka jaj kur z wolnego wybiegu
Nadzienie:
  • 1 kg mrożonych wiśni
  • 100 g brązowego cukru, plus odrobina do posypania
  • 1 laska wanilii, bez nasion
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do zarumienienia ciasta
  • Bita śmietana lub lody waniliowe, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Kruche ciasto:
  • 2
    Przesiej mąkę, cukier puder i sól do dużej miski. Przy użyciu palców połącz masło z suchymi składnikami, aż całość będzie przypominać grubo mieloną bułkę tartą. Dodaj żółtka jaj i wyrób ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta nadmiernie. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  • 3
    Ciasto:
  • 4
    Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, aż będzie miało około 5 mm grubości. Schładzaj przez 20 minut. Następnie potnij je na paski, by udekorować wierzch ciasta. Do utworzenia kratki na cieście potrzebne będzie dziesięć pasków o wymiarach 2 cm x 28 cm. Po wycięciu wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 30 minut. Chłodzenie ciasta między kolejnymi krokami jest bardzo ważne, ponieważ ułatwia pracę i osiągnięcie jak najlepszego efektu.
  • 5
    Na patelni do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 26 cm umieść wiśnie, cukier, wanilię i cytrynę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż wiśnie będą miękkie. Wyjmij wiśnie z patelni i zredukuj pozostały wywar, aby nabrał konsystencji syropu. Przełóż wiśnie z powrotem na patelnię i wyłącz ogień. Odczekaj, aż patelnia całkowicie wystygnie. To ważny krok – zapobiegnie roztopieniu się ciasta w momencie położenia go na wierzchu patelni.
  • 6
    Gdy wiśnie i patelnia ostygną, ułóż kratkę ze schłodzonego ciasta. Posmaruj mieszaniną z jajek i posyp brązowym cukrem. Ponownie wstaw ciasto do schłodzenia na 15 minut do lodówki.
  • 7
    Piecz w temperaturze 180°C przez 20–30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, a wiśnie zaczną bulgotać. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.