- Owoce
Składniki
- 250 g mąki tortowej, przesianej
- 100 g cukru pudru
- Szczypta soli drobnoziarnistej
- 200 g solonego masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka jaj kur z wolnego wybiegu
- 1 kg mrożonych wiśni
- 100 g brązowego cukru, plus odrobina do posypania
- 1 laska wanilii, bez nasion
- Skórka i sok z 1 cytryny
- 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka do zarumienienia ciasta
- Bita śmietana lub lody waniliowe, do podania
-
Przygotowanie
-
1Kruche ciasto:
-
2Przesiej mąkę, cukier puder i sól do dużej miski. Przy użyciu palców połącz masło z suchymi składnikami, aż całość będzie przypominać grubo mieloną bułkę tartą. Dodaj żółtka jaj i wyrób ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta nadmiernie. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
-
3Ciasto:
-
4Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, aż będzie miało około 5 mm grubości. Schładzaj przez 20 minut. Następnie potnij je na paski, by udekorować wierzch ciasta. Do utworzenia kratki na cieście potrzebne będzie dziesięć pasków o wymiarach 2 cm x 28 cm. Po wycięciu wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 30 minut. Chłodzenie ciasta między kolejnymi krokami jest bardzo ważne, ponieważ ułatwia pracę i osiągnięcie jak najlepszego efektu.
-
5Na patelni do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 26 cm umieść wiśnie, cukier, wanilię i cytrynę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż wiśnie będą miękkie. Wyjmij wiśnie z patelni i zredukuj pozostały wywar, aby nabrał konsystencji syropu. Przełóż wiśnie z powrotem na patelnię i wyłącz ogień. Odczekaj, aż patelnia całkowicie wystygnie. To ważny krok – zapobiegnie roztopieniu się ciasta w momencie położenia go na wierzchu patelni.
-
6Gdy wiśnie i patelnia ostygną, ułóż kratkę ze schłodzonego ciasta. Posmaruj mieszaniną z jajek i posyp brązowym cukrem. Ponownie wstaw ciasto do schłodzenia na 15 minut do lodówki.
-
7Piecz w temperaturze 180°C przez 20–30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, a wiśnie zaczną bulgotać. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.