- Owoce
Składniki
- 150 g zmiękczonego masła lub 130 ml oleju oraz 30 ml wody
- 200 g brązowego cukru
- 150 g miodu
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2–3 łyżeczki kawy espresso w proszku (opcjonalnie)
- 3 jajka (średni rozmiar)
- 200 g mąki (typ 405)
- ½ saszetki proszku do pieczenia (8 g)
- 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 50 ml wody
- 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 200 g śmietany
- 2–3 łyżki miodu (do smaku)
- 0,5 łyżeczki skórki pomarańczowej
- ćwierć łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g mascarpone
- 5–6 świeżych fig, pokrojonych w ćwiartki
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę Le Creuset 24 cm.
-
2Aby uzyskać bazę miodową, wymieszaj miękkie masło, brązowy cukier, miód, skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy i proszek espresso w robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego miksera. Stopniowo dodawaj jajka i ubijaj na puszystą masę.
-
3W drugiej misce dobrze wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do puszystej masy i krótko zamieszaj. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 30 do 40 minut we wstępnie rozgrzanym piekarniku.
-
4Najlepiej jest przeprowadzić test (jeśli ciasto nadal przykleja się do wykałaczki po jej wyjęciu, ciasto powinno pozostać w piekarniku. Jeśli wykałaczka jest czysta, ciasto jest gotowe).
-
5Do dekoracji zagotować wodę z cukrem, aż cukier zacznie się lekko przyrumieniać. Dodaj orzechy włoskie, zmniejsz temperaturę i dodaj połówki orzechów włoskich do karmelu, stale mieszając, aż powstanie ładna powłoka karmelowa. Pozostaw orzechy do ostygnięcia na papierze do pieczenia.
-
6Aby przygotować krem z mascarpone, ubij śmietanę w misce i wymieszaj z miodem, skórką pomarańczową i ekstraktem waniliowym. Delikatnie dodaj ser mascarpone.
-
7Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Obficie udekoruj schłodzone ciasto. Użyj do tego ćwiartki fig i karmelizowane orzechy włoskie.
-
8Porada: ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe. Rozsmarować krem na cieście tuż przed podaniem.