- Mąka
Składniki
- Ciasto:
- 10 g drożdży
- 140 ml letniej wody
- szczypta soli morskiej
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 250 g mąki
- Inne:
- opcjonalnie rozmaryn i/lub gałązka szałwii
-
Przygotowanie
-
1Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w letniej wodzie w małej misce.
-
2Dodać sól, cukier oraz oliwę z oliwek i wszystko dobrze zagnieść z mąką do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki.
-
3Następnego dnia przed dalszą obróbką ciasta odczekać 30 minut, aby uzyskało ono temperaturę pokojową.
-
4Ciasto rozwałkować na 8 średnich lub 12 małych cienkich placków. Rozgrzać dużą patelnię Le Creuset, nalać trochę oliwy z oliwek i położyć 3-4 placki. Opcjonalnie można dodać ziół, aż placki zaczną pachnieć. Na patelnię nałożyć pokrywkę i piec przez około 3-4 minuty na złoty kolor.
-
5Zdjąć pokrywkę, obrócić placki, dodać składniki według przepisu „Wariacje na temat pizzy z patelni” i piec przez około 5-7 minut.