Składniki
- 50 g masła
- 2 x 420 g brzoskwiń z puszki, odsączonych
- Skórka z 1 cytryny
- 100 ml mleka plus 30 ml do posmarowania ciasta
- 5 ml aromatu waniliowego
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- 280 g mąki tortowej
- 140 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 140 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- Bita lub gęsta śmietana do podania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C.
-
2Aby przygotować nadzienie, roztop 50 g masła, aż zacznie się rumienić i pienić; mieszaj, żeby się nie przypaliło. Odsącz brzoskwinie, a syrop zostaw na później. Dodaj odsączone brzoskwinie do palonego masła i smaż przez kilka minut, aż się skarmelizują. Zdejmij brzoskwinie z ognia, posyp skórką z cytryny i rozdziel do czterech naczyń mini cocotte.
-
3Aby przygotować ciasto, wymieszaj mleko, aromat waniliowy i jajko. Do dużej miski dodaj mąkę oraz masło i ucieraj, aż uformują się grube okruchy. Dodaj drobny cukier oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Do mieszaniny mąki dodaj mokre składniki i mieszaj, aż uformuje się ciasto. Rozdziel ciasto pełnymi łyżkami do czterech naczyń mini cocotte, posmaruj mlekiem i posyp brązowym cukrem. Piecz przez około 30–35 minut, aż nabiorą złotego koloru i będą całkowicie upieczone. Podawaj z bitą lub gęstą śmietaną.