Ciasto z karmelizowanymi brzoskwiniami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Ciasto z karmelizowanymi brzoskwiniami
Ciesz się świeżo upieczonym ciastem prosto z piekarnika — niewiele rzeczy daje tyle satysfakcji. Szybki i przepyszny deser z wierzchem przypominającym biszkopt i karmelizowanymi brzoskwiniami, które idealnie komponują się ze śmietaną lub kremem.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 x 420 g brzoskwiń z puszki, odsączonych
  • Skórka z 1 cytryny
  • 100 ml mleka plus 30 ml do posmarowania ciasta
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 280 g mąki tortowej
  • 140 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 140 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Bita lub gęsta śmietana do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C.
  • 2
    Aby przygotować nadzienie, roztop 50 g masła, aż zacznie się rumienić i pienić; mieszaj, żeby się nie przypaliło. Odsącz brzoskwinie, a syrop zostaw na później. Dodaj odsączone brzoskwinie do palonego masła i smaż przez kilka minut, aż się skarmelizują. Zdejmij brzoskwinie z ognia, posyp skórką z cytryny i rozdziel do czterech naczyń mini cocotte.
  • 3
    Aby przygotować ciasto, wymieszaj mleko, aromat waniliowy i jajko. Do dużej miski dodaj mąkę oraz masło i ucieraj, aż uformują się grube okruchy. Dodaj drobny cukier oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Do mieszaniny mąki dodaj mokre składniki i mieszaj, aż uformuje się ciasto. Rozdziel ciasto pełnymi łyżkami do czterech naczyń mini cocotte, posmaruj mlekiem i posyp brązowym cukrem. Piecz przez około 30–35 minut, aż nabiorą złotego koloru i będą całkowicie upieczone. Podawaj z bitą lub gęstą śmietaną.