- Mięso
Składniki
- 115 g boczku pokrojonego w kawałki
- 1 cały kurczak, pokrojony na 8 części (piersi podzielone na dwie części)
- sól i świeży pieprz
- 5 pasternaków, duże ukośne nacięcia
- 225 g czerwonej cebuli perłowej, obranej
- 50 cl wina musującego
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki crème fraiche
- 1 ½ łyżki posiekanego świeżego koperku
-
Przygotowanie
-
1Dodać boczek do zimnej brytfanny Le Creuset o średnicy 26 cm. Podgrzać do średniej temperatury i smażyć aż do zrumienienia. Odsączyć i odstawić na bok.
-
2Osuszyć kurczaka i doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kurczaka w dwóch etapach, najpierw skórą do dołu, następnie odwrócić i obsmażyć z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
-
3Dodać pasternak i cebulę do brytfanny. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną brązowieć. Wlać wino musujące i zeskrobać wszystkie zrumienione kawałki z dna patelni. Dodać liść laurowy i tymianek, a następnie doprowadzić do wrzenia.
-
4Włożyć tylko udka i nogi kurczaka do brytfanny. Przykryć i gotować na wolnym ogniu. Gotować przez 1 godzinę. Włożyć z powrotem kawałki piersi wraz z boczkiem. Przykryć i gotować przez kolejne 40 minut.
-
5Wyjąć kawałki kurczaka na ciepły półmisek i wyrzucić liść laurowy oraz gałązki tymianku. Doprowadzić do wrzenia przez 2 lub 3 minuty, aby zmniejszyć ilość sosu. Wyłączyć ogień i dodać crème fraiche oraz połowę koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
6Łyżeczką nałożyć warzywa i sos na kurczaka. Udekorować pozostałym koperkiem.