- Warzywa
Składniki
- 500 g obranej dyni piżmowej, pokrojonej na kawałki o szerokości 2,5 cm i długości 5 cm
- 150 g młodej kukurydzy
- 300 g brokuły, grubsze łodygi przepołowione wzdłuż boku
- 2 średniej wielkości cebule, grubo posiekane
- 100 g całych pistacji
- 50 g świeżej kolendry, łącznie z łodygami
- 6 zielonych strąków kardamonu, zmiażdżone i zachowane czarne nasiona, łuski odrzucone
- 2 długie czerwone papryczki chilli
- 3 cale świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
- 5 ząbków czosnku, obranych
- 2 łyżki grubego czarnego pieprzu
- sól morska Maldon
- olej roślinny
-
Przygotowanie
-
1Dodać olej roślinny do brytfanny, tylko tyle, aby pokryć spód, i podgrzać delikatnie na małym lub średnim ogniu.
-
2W blenderze zmiksować kolendrę, nasiona kardamonu, papryczki chilli, imbir, czosnek i pistacje razem z taką ilością wody, aby obficie je wszystkie przykryć i miksować, aż mieszanina będzie równomiernie zielona i gładka.
-
3Delikatnie podsmażyć cebulę w brytfannie, aż zmięknie i lekko się zarumieni, a następnie dodać dynię piżmowej i smażyć ją przez minutę, a następnie dodać czarny pieprz. Wlać pastę curry pistacjową i wymieszać, a następnie dodać wystarczającą ilość wody o temperaturze pokojowej, aby prawie przykryła składniki. Obficie doprawić solą do smaku, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 20 minut.
-
4Spróbować i przyprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba, a następnie dodać młodą kukurydzę i brokuły i ostrożnie wymieszać. Gotować przez kolejne 10-12 minut lub do momentu, gdy kukurydza i brokuły będą ugotowane według własnego uznania.
-
5Podawać z ryżem, naan lub podpłomykiem.
-
6Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, owoce morza lub pokrojona w kostkę paneer to pyszne źródła białka, które z łatwością możesz dodać do potrawy