Curry warzywne z pistacjami i czarnym pieprzem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Curry warzywne z pistacjami i czarnym pieprzem
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g obranej dyni piżmowej, pokrojonej na kawałki o szerokości 2,5 cm i długości 5 cm
  • 150 g młodej kukurydzy
  • 300 g brokuły, grubsze łodygi przepołowione wzdłuż boku
  • 2 średniej wielkości cebule, grubo posiekane
  • 100 g całych pistacji
  • 50 g świeżej kolendry, łącznie z łodygami
  • 6 zielonych strąków kardamonu, zmiażdżone i zachowane czarne nasiona, łuski odrzucone
  • 2 długie czerwone papryczki chilli
  • 3 cale świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
  • 5 ząbków czosnku, obranych
  • 2 łyżki grubego czarnego pieprzu
  • sól morska Maldon
  • olej roślinny
  • Przygotowanie

  • 1
    Dodać olej roślinny do brytfanny, tylko tyle, aby pokryć spód, i podgrzać delikatnie na małym lub średnim ogniu.
  • 2
    W blenderze zmiksować kolendrę, nasiona kardamonu, papryczki chilli, imbir, czosnek i pistacje razem z taką ilością wody, aby obficie je wszystkie przykryć i miksować, aż mieszanina będzie równomiernie zielona i gładka.
  • 3
    Delikatnie podsmażyć cebulę w brytfannie, aż zmięknie i lekko się zarumieni, a następnie dodać dynię piżmowej i smażyć ją przez minutę, a następnie dodać czarny pieprz. Wlać pastę curry pistacjową i wymieszać, a następnie dodać wystarczającą ilość wody o temperaturze pokojowej, aby prawie przykryła składniki. Obficie doprawić solą do smaku, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 20 minut.
  • 4
    Spróbować i przyprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba, a następnie dodać młodą kukurydzę i brokuły i ostrożnie wymieszać. Gotować przez kolejne 10-12 minut lub do momentu, gdy kukurydza i brokuły będą ugotowane według własnego uznania.
  • 5
    Podawać z ryżem, naan lub podpłomykiem.
  • 6
    Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, owoce morza lub pokrojona w kostkę paneer to pyszne źródła białka, które z łatwością możesz dodać do potrawy