Cytrusowe ciasto bezowe

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Cytrusowe ciasto bezowe
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej i trochę więcej do posypania
  • 115 g zimnego masła - pokrojonego w kostkę
  • 55 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 2-3 łyżki mleka do zmiksowania
  • 1 x 375 g gotowego ciasta kruchego na słodko w bloku
  • papier do pieczenia
  • kulki do pieczenia
Nadzienie z twarogu cytrusowego:
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • skórka i sok z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 2 limonek
  • 4 żółtka | 115 g cukru pudru
  • 30 g masła
Beza:
  • 4 białka jaj
  • szczypta winianu potasu
  • 225 g drobnego cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  • 2
    Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć całość opuszkami palców, aż będzie przypominać bułkę tartą.
  • 3
    Wymieszać z cukrem, dodać żółtko z mlekiem i lekko wymieszać, aby uformować kulkę ciasta. Obracać ciasto tak rzadko, jak to możliwe, w przeciwnym razie masło może zacząć się topić, utrudniając pracę.
  • 4
    Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm i grubości 5 mm.
  • 5
    Formę do ciasta wyłożyć ciastem, nie rozciągać go zbyt mocno. Odciąć nadmiar. Podstawę nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 45 minut - 1 godzinę.
  • 6
    Na ciasto ułożyć kawałek papieru do pieczenia nieco większy niż naczynie i napełnij kilkoma garściami kulkami do pieczenia. Piec przez 30-35 minut lub do złotego koloru, usuwając papier i kulki po pierwszych 15 minutach. Zostawić do ostygnięcia.
  • 7
    Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 ° C.
  • 8
    Do rondla włożyć mąkę kukurydzianą, skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Uzupełnić sok do 500 ml zimną wodą. Dodać 100 ml soku i wody i zmiksować z mąką kukurydzianą na gładką masę. Wlać pozostały płyn i mieszać na małym lub średnim ogniu, aż zgęstnieje i będzie błyszczący. Zdjąć z ognia.
  • 9
    W misce wymieszać żółtka z cukrem, wymieszać z 4-5 łyżek gorącej mieszanki cytrusowej. Teraz stopniowo wmieszać mieszaninę jajek do zawartości rondla.
  • 10
    Postawić rondel z powrotem na ogień i mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać masę do gotowego ciasta i odstawić do zrobienia bezy.
  • 11
    Przełożyć białka do czystej, odtłuszczonej miski i ubić. Dodać szczyptę winanu potasu i wymieszać z cukrem po 2-3 łyżki na raz, do zużycia całego cukru, aż mieszanina będzie sztywna i błyszcząca. Łyżeczką rozprowadzić bezę na wierzchu nadzienia ciasta, zaczynając od zewnątrz i kończąc na środku. Piec przez 30-35 minut, aż na zewnątrz będą lekko zarumienione i chrupiące.
  • 12
    Przed pokrojeniem i podaniem pozostawić do ostygnięcia na około 20 minut.