- Nabiał
Składniki
- 225 g mąki pszennej i trochę więcej do posypania
- 115 g zimnego masła - pokrojonego w kostkę
- 55 g cukru pudru
- 1 żółtko jajka
- 2-3 łyżki mleka do zmiksowania
- 1 x 375 g gotowego ciasta kruchego na słodko w bloku
- papier do pieczenia
- kulki do pieczenia
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- skórka i sok z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 2 limonek
- 4 żółtka | 115 g cukru pudru
- 30 g masła
- 4 białka jaj
- szczypta winianu potasu
- 225 g drobnego cukru
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 190°C.
-
2Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć całość opuszkami palców, aż będzie przypominać bułkę tartą.
-
3Wymieszać z cukrem, dodać żółtko z mlekiem i lekko wymieszać, aby uformować kulkę ciasta. Obracać ciasto tak rzadko, jak to możliwe, w przeciwnym razie masło może zacząć się topić, utrudniając pracę.
-
4Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm i grubości 5 mm.
-
5Formę do ciasta wyłożyć ciastem, nie rozciągać go zbyt mocno. Odciąć nadmiar. Podstawę nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 45 minut - 1 godzinę.
-
6Na ciasto ułożyć kawałek papieru do pieczenia nieco większy niż naczynie i napełnij kilkoma garściami kulkami do pieczenia. Piec przez 30-35 minut lub do złotego koloru, usuwając papier i kulki po pierwszych 15 minutach. Zostawić do ostygnięcia.
-
7Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 ° C.
-
8Do rondla włożyć mąkę kukurydzianą, skórkę z pomarańczy, cytryny i limonki. Uzupełnić sok do 500 ml zimną wodą. Dodać 100 ml soku i wody i zmiksować z mąką kukurydzianą na gładką masę. Wlać pozostały płyn i mieszać na małym lub średnim ogniu, aż zgęstnieje i będzie błyszczący. Zdjąć z ognia.
-
9W misce wymieszać żółtka z cukrem, wymieszać z 4-5 łyżek gorącej mieszanki cytrusowej. Teraz stopniowo wmieszać mieszaninę jajek do zawartości rondla.
-
10Postawić rondel z powrotem na ogień i mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wlać masę do gotowego ciasta i odstawić do zrobienia bezy.
-
11Przełożyć białka do czystej, odtłuszczonej miski i ubić. Dodać szczyptę winanu potasu i wymieszać z cukrem po 2-3 łyżki na raz, do zużycia całego cukru, aż mieszanina będzie sztywna i błyszcząca. Łyżeczką rozprowadzić bezę na wierzchu nadzienia ciasta, zaczynając od zewnątrz i kończąc na środku. Piec przez 30-35 minut, aż na zewnątrz będą lekko zarumienione i chrupiące.
-
12Przed pokrojeniem i podaniem pozostawić do ostygnięcia na około 20 minut.