- Czekolada
Składniki
- 4 średniej wielkości jajka w temperaturze pokojowej
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 ml mleka
- szczypta soli
- 50 g mąki
- 2 płaskie łyżki stołowe kakao
- 3 łyżki masła
- Cukier puder
- 2 gałki lodów waniliowych (umieść na małym talerzu w zamrażarce aż do podania)
- Ciekła polewa z gorzkiej czekolady lub roztopiona gorzka czekolada
- 1 łyżka prażonych wiórków kokosowych
-
Przygotowanie
-
1Umieść patelnię w kształcie serca Le Creuset 26 cm na środkowej półce piekarnika wstępnie rozgrzanego do temperatury 220°C.
-
2Zmiksuj jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i mleko do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszaj z mąką, kakao i solą, kontynuuj ubijanie. Podczas rozgrzewania piekarnika pozostaw ciasto na co najmniej 10 minut.
-
3Wymieszaj ciasto tuż przed wylaniem go na gorącą patelnię. Rozpuść masło na gorącej patelni i wylej ciasto, delikatnie przechylając patelnię. Zachowaj ostrożność, ponieważ patelnia będzie bardzo gorąca.
-
4Wstaw do nagrzanego piekarnika na 12 minut. Zmniejsz temperaturę do 180°C i pozostaw na kolejne 5–10 minut.
-
5Posyp cukrem pudrem, umieść lody waniliowe na środku i udekoruj płynną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Podawaj od razu.