Dekadencka tarta czekoladowa

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Dekadencka tarta czekoladowa
Uwielbiany deser i definicja dekadencji! Krój na cienkie kawałki i podawaj z owocami leśnymi dla kontrastu z czekoladowym smakiem.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Kruche ciasto
  • 250 g niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • 4 żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 500 g mąki tortowej
  • 60 ml zimnej wody
Nadzienie
  • 80 g niesolonego masła
  • 300 g czekolady deserowej 70%
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 112 g wysokiej jakości kakao w proszku, przesianego
  • 8 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 400 g cukru pudru
  • 120 g syropu złocistego
  • 140 g kwaśnej śmietany
Do podania
  • Owoce leśne
  • Lody (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C.
  • 2
    Aby przygotować słodkie kruche ciasto, umieść masło i cukier w misie robota kuchennego i miksuj do uzyskania kremu. Dodaj żółtka i miksuj do połączenia. Dodaj mąkę i miksuj, aby uformować drobne okruchy ciasta, a następnie dodaj wodę. Miksuj przez kilka sekund, aż ciasto połączy się i utworzy kulę. Wyjmij z misy i delikatnie połącz, aby uzyskać gładkie ciasto bez nadmiernego rozgniatania. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
  • 3
    Natłuść Formę do Tarty Le Creuset 28 cm. Lekko oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, wciskając je do wszystkich rowków. Przytnij nadmiar ciasta i zrób widelcem otwory w podstawie. Umieść arkusz papieru do pieczenia na tarcie i wypełnij ceramicznymi kulkami do pieczenia (opcjonalnie ryżem lub suszoną fasolą). Włóż na 30 minut do lodówki. Piecz wstępnie przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmij kulki i papier i piecz przez kolejne 20 minut, aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • 4
    Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 160°C. Aby przygotować nadzienie, umieść masło, czekoladę i niewielką szczyptę soli morskiej w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Przesiej kakao i mieszając od czasu do czasu pozwól, by wszystkie składniki się rozpuściły i całkowicie połączyły. W oddzielnej misce za pomocą ręcznej ubijaczki ubij jajka i cukier, aż utworzą jasną, kremową masę, następnie dodaj syrop i kwaśną śmietanę. Ubijaj do połączenia. Wymieszaj mieszankę czekoladową z jajeczną. Wlej do schłodzonej tarty i piecz przez 50 minut, aż do ścięcia. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Podawaj z owocami i lodami (opcjonalnie).