- Czekolada
Składniki
- 210 g mąki tortowej
- 5g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki mleka
- 10 ml aromatu waniliowego
- 50 ml i 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ¼ szklanki malin lub truskawek, część należy zostawić do dekoracji
- ¼ szklanki białej czekolady, grubo posiekanej
-
Przygotowanie
-
1Nasmaruj olejem w sprayu cztery kubki do cappuccino z kolekcji Petits Fours o pojemności 200 ml.
-
2Włóż wszystkie suche składniki do miski i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mleko, wanilię i olej. Mokre składniki wymieszaj z suchymi i mieszaj dalej aż do ich połączenia.
-
3Do każdego kubka dodaj pełną łyżkę mieszanki. Dodaj jedną malinę i szczyptę czekolady do każdego kubka, a następnie kolejną pełną łyżkę ciasta. Na wierzch połóż dwie lub trzy maliny i jeszcze trochę białej czekolady.
-
4Włóż po dwa kubki do kuchenki mikrofalowej na raz i podgrzewaj przez 5 minut. Pozwól kuchence mikrofalowej całkowicie się wyłączyć, odczekaj 20 sekund, aż kubki ostygną i gotuj ponownie przez kolejne 30 sekund. Ponownie wyłącz kuchenkę mikrofalową, a potem gotuj przez ostatnie 30 sekund. Może być konieczne gotowanie przez kolejne 10–20 sekund w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej. Dzięki przerywanemu gotowaniu ciasto nie przelewa się i pozwala uzyskać najlepsze rezultaty.
-
5Propozycje dodatków to mrożony jogurt truskawkowy, bita śmietana, kawałki białej czekolady z malinami i świeże maliny.