- Makaron
Składniki
- 200 g młodego szpinaku
- 5 całych jajek
- 600 g mąki typu 00
- 1 szczypta soli
- 80 g sera ricotta
- 75 g parmezanu
- 100 g sera koziego
- Skórka z 3 cytryn
- Starta gałka muszkatołowa
- Kilka posiekanych liści szałwii
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 250 g zimnego masła w kostce
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- garść tymianku
- 8 pokrojonych liści szałwii
- tarty parmezan, do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1
-
2Ciasto na zielony makaron: Zblanszuj szpinak i odsącz nadmiar wody. Zmiksuj razem z jajkami. Rozprowadź mąkę na czystej powierzchni i posyp solą. Stwórz dołek pośrodku. Dodaj jajka i za pomocą widelca powoli rozpocznij rozprowadzać mąke z zewnątrz studzienki do mieszanki jaj, aby wyrobić ciasto. Gdy mieszanina zacznie się łączyć, delikatnie ugniataj, aby połączyć ciasto. Nadaj mu kształt skorupy i ciągle ugniataj, aż ciasto będzie jedwabiste i elastyczne (około 5–10 minut). Nie przestawaj, ponieważ sprawia to, że ciasto staje się lepkie.
-
3Nadzienie: Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym, aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję i przypraw do smaku.
-
4Formowanie Makaronu: Nasyp mąke na powierzchnię. Za pomocą wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj makaron na płaty, jak zwykle w przypadku lasagne. Płaty muszą być cienkie, ale nie zbyt cienkie, ponieważ łatwo się rozerwą. Za pomocą noża podziel płaty na równe kwadraty o wymiarach około 4 cm x 4 cm. Pracuj z jednym arkuszem na raz, aby zapobiec wysychaniu. Połóż lekko wilgotną ściereczkę na innych płatach makaronu.
-
5Tworzenie Tortellini: Dodaj ½ łyżeczki nadzienia do każdego z kwadratów. Zrób kwadrat i złóż go wzdłuż przekątnej, aby utworzyć trójkąt. Mocno dociśnij krawędzie i usuń wszelkie powietrze. Aby uszczelnić krawędzie, może być konieczne dolanie niewielkiej ilości wody na krawędzie. Weź dolne rogi trójkąta i złóż je wokół palca wskazującego, aby się spotkały. Ściśnij je razem (w razie potrzeby użyj nieco więcej wody) i powtórz czynność, aby przygotować wszystkie paczki. Podczas składania przechowywać na tacce upewniając się, że nie stykają się ze sobą ani nie przyklejają się do siebie. Mogą one być przygotowane do 3 godzin przed gotowaniem.
-
6Gotowanie: Zagotuj garnek ze stali nierdzewnej 24 cm, wypełniony soloną wodą. Włóż delikatnie tortellini partiami do wody za pomocą płaskiej łyżki. Gotowanie ich w partiach zapobiega przyklejaniu do siebie. Gdy unoszą się na powierzchni (po około 3–4 minutach), powinny być gotowe do wyjęcia i przełożenia na dużą, naoliwioną tacę, upewniając się, że nie przylegają do siebie. Przed jedzeniem podgrzej je na patelni ze stali nierdzewnej Le Creuset 24 cm z ciepłym sosem. Podawaj na gorąco. Zostaw wodę po makaronie do sosu.
-
7Sos ziołowo-maślany: Roztop masło w rondlu, aż zacznie się pienić i uwalniać orzechowy zapach. Dodaj czosnek i zioła i pozostaw do spienienia na kilka sekund. Dodaj jedną łyżkę wody z makaronu wymieszaj. Dodaj gorący makaron prosto z wody. Podawać od razu po zdjęciu z ognia. Udekoruj tartym parmezanem.