- Warzywa
- Ser
Składniki
- 1 funt suszonej fasoli typu Jaś
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 mała cebulka kopru włoskiego, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 8 uncji pomidorów winogronowych
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 gałązki tymianku
- 2 szklanki bulionu warzywnego (więcej w razie potrzeby)
- 10 uncji młodej zieleniny, takiej jak szpinak lub boćwina
- 1/2 wyciśniętej cytryny
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Umieść fasolę w dużej misce do mieszania. Zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej 8 godzin lub na noc. Odsącz wodę i wylej. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140°C.
-
2Podgrzewaj naczynie do duszenia na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj oliwę z oliwek wraz z cebulą, koprem włoskim i szczyptą soli. Smaż, aż warzywa zaczną mięknąć i karmelizować się, około 10 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj pomidory, białe wino i gałązki tymianku. Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę, około 5 minut. Dodaj fasolę i bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotuj, aż fasola zostanie prawie całkowicie zmiękczona, około 1,5 godziny.
-
3Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij pokrywkę. Umieść fasolę z powrotem w piekarniku, bez nakrycia. Gotuj fasolę na wolnym ogniu, aż stanie się miękka i kremowa, około 30 minut dłużej.
-
4Wyjmij fasolę z piekarnika, dodaj szpinak, sok z cytryny i parmezan i wymieszaj, aż szpinak się skurczy, a ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem.