- Chleb i Zboża
Składniki
- 250 ml oliwy z oliwek
- 10 g świeżego tymianku (w listkach)
- 1 cienko pokrojona cytryna
- 360 ml ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży instant
- 400 g mąki tortowej
- 10 g soli drobnoziarnistej
- 1 łyżka świeżo zerwanego tymianku
- Skórka z 1 cytryny
-
Przygotowanie
-
1Oliwa z dodatkami: Do małego rondelka na wolnym ogniu wlej oliwę z oliwek, dodaj 10 g tymianku i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
-
2Focaccia: Do dużej miski wlej ciepłą wodę z drożdżami i wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia drożdży. Dodaj mąkę, sól, świeży tymianek i skórkę z cytryny. Wymieszaj szpatułką aż do uzyskania grudkowatego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu w kuchni na 20 minut.
-
3Zwilż dłonie i uformuj kształt przypominający miseczkę. Nabieraj ciasto na łyżkę i je ubijaj, powtarzając tę czynność, aż pojawią się małe pęcherzyki powietrza, a ciasto stanie się gładsze. Rób tak przez około 2–3 minuty. Spryskaj 3 łyżkami oliwy z dodatkami i ponownie przykryj i odstaw na kolejne 20 minut.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C Przełóż ciasto na stolnicę i złóż je kilkukrotnie. Weź 26-centrymetrowe naczynie do pieczenia Le Creuset Thyme, nasmaruj je oliwą z oliwek i włóż do niego ciasto. Rozprowadź ciasto rękami, aby pokryło powierzchnię naczynia. Ponownie spryskaj 3 łyżkami oliwy z dodatkami i pozostaw bez przykrycia do wyrośnięcia na kolejnych 20 minut. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza. Opuszkami palców delikatnie wgłębiaj powierzchnię ciasta i dopraw ją solą drobnoziarnistą.
-
5Na wierzchu chleba rozłóż plasterki cytryny pochodzące z oliwy z dodatkami i ponownie spryskaj odrobiną oliwy. Jeśli robisz pojedyncze miniaturowe bochenki, podziel ciasto na 8 części i powtórz proces jak w przypadku pojedynczego bochenka, przygotowując je w foremkach Le Creuset.
-
6Bochenek piecz przez 35 minut na złoty kolor, a mini bochenki przez 20–25 minut. Odstaw na chwilę i podawaj na ciepło z pozostałą oliwą z dodatkami i octem balsamicznym.