Focaccia z cytryną i tymiankiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Focaccia z cytryną i tymiankiem
Wspaniały włoski podpłomyk, który łączy w sobie ziemisty smak świeżego tymianku z rześkim aromatem cytryny. Ciasto na focaccię nasączane jest oliwą z oliwek, co zapewnia delikatny miękisz i chrupiącą skórkę. Posypana skórką z cytryny, listkami tymianku i solą morską w płatkach jest idealnym dodatkiem do zup, sałatek lub spożywana jako samodzielny przysmak.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Oliwa z dodatkami
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 10 g świeżego tymianku (w listkach)
  • 1 cienko pokrojona cytryna
Focaccia
  • 360 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży instant
  • 400 g mąki tortowej
  • 10 g soli drobnoziarnistej
  • 1 łyżka świeżo zerwanego tymianku
  • Skórka z 1 cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Oliwa z dodatkami: Do małego rondelka na wolnym ogniu wlej oliwę z oliwek, dodaj 10 g tymianku i pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • 2
    Focaccia: Do dużej miski wlej ciepłą wodę z drożdżami i wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia drożdży. Dodaj mąkę, sól, świeży tymianek i skórkę z cytryny. Wymieszaj szpatułką aż do uzyskania grudkowatego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i umieść miskę w ciepłym miejscu w kuchni na 20 minut.
  • 3
    Zwilż dłonie i uformuj kształt przypominający miseczkę. Nabieraj ciasto na łyżkę i je ubijaj, powtarzając tę czynność, aż pojawią się małe pęcherzyki powietrza, a ciasto stanie się gładsze. Rób tak przez około 2–3 minuty. Spryskaj 3 łyżkami oliwy z dodatkami i ponownie przykryj i odstaw na kolejne 20 minut.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C Przełóż ciasto na stolnicę i złóż je kilkukrotnie. Weź 26-centrymetrowe naczynie do pieczenia Le Creuset Thyme, nasmaruj je oliwą z oliwek i włóż do niego ciasto. Rozprowadź ciasto rękami, aby pokryło powierzchnię naczynia. Ponownie spryskaj 3 łyżkami oliwy z dodatkami i pozostaw bez przykrycia do wyrośnięcia na kolejnych 20 minut. Na powierzchni ciasta powinny pojawić się małe pęcherzyki powietrza. Opuszkami palców delikatnie wgłębiaj powierzchnię ciasta i dopraw ją solą drobnoziarnistą.
  • 5
    Na wierzchu chleba rozłóż plasterki cytryny pochodzące z oliwy z dodatkami i ponownie spryskaj odrobiną oliwy. Jeśli robisz pojedyncze miniaturowe bochenki, podziel ciasto na 8 części i powtórz proces jak w przypadku pojedynczego bochenka, przygotowując je w foremkach Le Creuset.
  • 6
    Bochenek piecz przez 35 minut na złoty kolor, a mini bochenki przez 20–25 minut. Odstaw na chwilę i podawaj na ciepło z pozostałą oliwą z dodatkami i octem balsamicznym.