Focaccia

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Focaccia
Ten włoski podpłomyk przypomina pizzę. Jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i nie ma osoby, która mogłaby się mu oprzeć. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek i posyp dużą ilością soli morskiej.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO
  • 350 g (+ dodatkowa mąka do wyrabiania ciasta)
  • 10 ml soli
  • 2 ml cukru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 10 g drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
DODATKI:
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Warzywa i przyprawy (np. cebula, papryka, zioła, czosnek, oliwki itp.)
  • Przygotowanie

  • 1
    Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże oraz wlej oliwę z oliwek do miski miksera elektrycznego. Wymieszaj przy pomocy końcówki do mieszania ciasta. Dodaj taką ilość wody, aby powstało luźne, miękkie ciasto.
  • 2
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut do uzyskania gładkiej, miękkiej masy (nie suchej i zbitej). Przykryj wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Zajmie to około 45–60 minut.
  • 3
    Wysmaruj masłem podstawę i boki Brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset.
  • 4
    Przełóż ciasto upewniając się przy tym, że nie ma w nim pęcherzyków powietrza.
  • 5
    Rozciągnij ciasto delikatnie na dnie Brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset. Zegnij nieznacznie palce i dociskaj nimi powierzchnię ciasta, aby utworzyć regularne wcięcia. Posmaruj obficie powierzchnię oliwą z oliwek i posyp grubą warstwą soli morskiej. Wierzch udekoruj warzywami i ziołami.
  • 6
    Nakryj pokrywką i ponownie postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie. Powinno to zająć około 20 minut.
  • 7
    Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C (230°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
  • 8
    Zmniejsz temperaturę do 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i wstaw naczynie do pieczenia chleba. Piecz przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut do zarumienienia.