- Mąka
Składniki
- 350 g (+ dodatkowa mąka do wyrabiania ciasta)
- 10 ml soli
- 2 ml cukru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 g drożdży instant
- 300 ml letniej wody
- Oliwa z oliwek
- Sól morska
- Warzywa i przyprawy (np. cebula, papryka, zioła, czosnek, oliwki itp.)
-
Przygotowanie
-
1Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże oraz wlej oliwę z oliwek do miski miksera elektrycznego. Wymieszaj przy pomocy końcówki do mieszania ciasta. Dodaj taką ilość wody, aby powstało luźne, miękkie ciasto.
-
2Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut do uzyskania gładkiej, miękkiej masy (nie suchej i zbitej). Przykryj wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Zajmie to około 45–60 minut.
-
3Wysmaruj masłem podstawę i boki Brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset.
-
4Przełóż ciasto upewniając się przy tym, że nie ma w nim pęcherzyków powietrza.
-
5Rozciągnij ciasto delikatnie na dnie Brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset. Zegnij nieznacznie palce i dociskaj nimi powierzchnię ciasta, aby utworzyć regularne wcięcia. Posmaruj obficie powierzchnię oliwą z oliwek i posyp grubą warstwą soli morskiej. Wierzch udekoruj warzywami i ziołami.
-
6Nakryj pokrywką i ponownie postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie. Powinno to zająć około 20 minut.
-
7Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C (230°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
-
8Zmniejsz temperaturę do 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i wstaw naczynie do pieczenia chleba. Piecz przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20 minut do zarumienienia.