Fondue z sera szwajcarskiego Emmentaler i Gruyere z bagietką

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Fondue z sera szwajcarskiego Emmentaler i Gruyere z bagietką
Główne SKŁADNIKI
  • Ser
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 225 g dojrzałego sera Emmentaler - startego
  • 225 g startego sera Gruyere
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 duża bagietka
  • Przygotowanie

  • 1
    Czosnek rozgnieść i natrzeć Mini-Cocottes.
  • 2
    W misce wymieszać starte ser ze skrobią kukurydzianą.
  • 3
    Wlać wino i sok z cytryny do rondla i podgrzać na małym ogniu.
  • 4
    Dodać mieszaninę serów małymi garściami, mieszając, aż się rozpuści. Kontynuować mieszanie na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje i będzie gładka.
  • 5
    Doprawić fondue gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i musztardą.
  • 6
    Bagietkę pokroić w kostkę 2 ½ cm i włożyć do miski.
  • 7
    Wlać serowe fondue do Mini-Cocottes i podawać z bagietką.