- Ser
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 225 g dojrzałego sera Emmentaler - startego
- 225 g startego sera Gruyere
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 duża bagietka
-
Przygotowanie
-
1Czosnek rozgnieść i natrzeć Mini-Cocottes.
-
2W misce wymieszać starte ser ze skrobią kukurydzianą.
-
3Wlać wino i sok z cytryny do rondla i podgrzać na małym ogniu.
-
4Dodać mieszaninę serów małymi garściami, mieszając, aż się rozpuści. Kontynuować mieszanie na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje i będzie gładka.
-
5Doprawić fondue gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i musztardą.
-
6Bagietkę pokroić w kostkę 2 ½ cm i włożyć do miski.
-
7Wlać serowe fondue do Mini-Cocottes i podawać z bagietką.