
„To danie z ciastem o smaku orzechów laskowych i nadzieniem z kaparów i sera koziego podaję zawsze wtedy, kiedy mam torebkę pysznych, słodkich fig. Do tej tarty przygotowuję kilka dużych sałatek i świetnie sprawdza się jako obiad dla sześciu osób. Jeśli podałabym tylko z jedną sałatką, starczyłoby dla czterech osób. Pieczenie fig wyzwoli ich słodkość, więc można wykorzystać w tym przepisie zarówno lekko niedojrzałe, jak i przejrzałe owoce”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
- Nabiał
Składniki
Przygotowanie
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 25 g orzechów laskowych
- 225 g białej mąki orkiszowej lub zwykłej mąki, odrobina do posypania stolnicy
- 125 g bardzo zimnego masła niesolonego lub wegańskiego masła niesolonego, pokrojonego w kostkę
NADZIENIE
- 300 g miękkiego sera koziego lub wegańskiego miękkiego sera
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- Mały pęczek tymianku lub oregano, same listki
- 3 łyżki kaparów
- Mały pęczek natki pietruszki, grubo posiekane łodyżki i listki
- Sok i skórka z połówki niewoskowanej cytryny
- Masło niesolone lub masło wegańskie, do natłuszczenia formy
- 8 fig, pokrojonych w plasterki
- 1 jajo organiczne, ubite, lub odrobina mleka roślinnego
- 50 g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
DO PODANIA
- Liście sałaty udekorowane cytryną
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika 220°C, stopień 6 (piekarnik z termoobiegiem).
-
2W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Włóż orzechy laskowe do misy robota kuchennego i zmiel je na drobno; rób to ostrożnie, aby nie powstało masło orzechowe.
-
3Dodaj mąkę i pół łyżeczki soli morskiej w płatkach, następnie włącz mikser na kilka obrotów, aby równomiernie wymieszać składniki.
-
4Teraz dodaj masło i ponownie włącz mikser na kilka obrotów, do momentu aż masa będzie wyglądem przypominać bułkę tartą.
-
5W następnej kolejności, nie przerywając pracy miksera, dodaj 2–3 łyżki bardzo zimnej wody, jedna po drugiej – do momentu uformowania ciasta w kulę.
-
6Wyjmij ciasto z misy miksera, spłaszcz na okrągły placek, następnie zawiń w czysty ręcznik kuchenny lub papier do pieczenia i włóż do schłodzenia do lodówki na pół godziny.
-
7Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C, (stopień 6 w piekarniku z termoobiegiem).
-
8Przy użyciu tego samego miksera połącz ser kozi, miód, liście z czterech łodyżek tymianku lub oregano, kapary, natkę pietruszki, sok cytrynowy i skórkę. Dopraw czarnym pieprzem i miksuj przez kilka sekund do otrzymania kremowej masy z ziołami i kaparami.
-
9Nasmaruj odrobiną masła lub masła wegańskiego foremkę do tart Le Creuset (28 cm).
-
10Kiedy ciasto już będzie schłodzone, wyjmij je z lodówki, rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na placek o średnicy 30 cm i grubości 1 cm, obracając, aby zachował okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto przenieś ostrożnie do naczynia, pozostawiając część ciasta zwisającą poza krawędź.
-
11Na podstawie rozsmaruj masę z sera koziego. Ułóż na wierzchu pokaźną ilość fig, ponieważ skurczą się w piekarniku.
-
12Następnie zawiń brzegi ciasta na figi, aby je przytrzymać, posmaruj brzegi ubitym jajkiem lub mlekiem roślinnym, a następnie dopraw solą i pieprzem.
-
13Piecz w piekarniku przez 35–45 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie na ostatnie 5 minut pieczenia posyp danie 50 g pokrojonych orzechów laskowych, aby się uprażyły.
-
14Schłodź na formie do pieczenia przez 10 minut i udekoruj wierzch listkami tymianku lub oregano.
-
15Podawaj z liśćmi sałaty udekorowanymi cytryną.