-
Przygotowanie
-
1
Temperatura piekarnika 220°C, stopień 6 (piekarnik z termoobiegiem).
-
2
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Włóż orzechy laskowe do misy robota kuchennego i zmiel je na drobno; rób to ostrożnie, aby nie powstało masło orzechowe.
-
3
Dodaj mąkę i pół łyżeczki soli morskiej w płatkach, następnie włącz mikser na kilka obrotów, aby równomiernie wymieszać składniki.
-
4
Teraz dodaj masło i ponownie włącz mikser na kilka obrotów, do momentu aż masa będzie wyglądem przypominać bułkę tartą.
-
5
W następnej kolejności, nie przerywając pracy miksera, dodaj 2–3 łyżki bardzo zimnej wody, jedna po drugiej – do momentu uformowania ciasta w kulę.
-
6
Wyjmij ciasto z misy miksera, spłaszcz na okrągły placek, następnie zawiń w czysty ręcznik kuchenny lub papier do pieczenia i włóż do schłodzenia do lodówki na pół godziny.
-
7
Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C, (stopień 6 w piekarniku z termoobiegiem).
-
8
Przy użyciu tego samego miksera połącz ser kozi, miód, liście z czterech łodyżek tymianku lub oregano, kapary, natkę pietruszki, sok cytrynowy i skórkę. Dopraw czarnym pieprzem i miksuj przez kilka sekund do otrzymania kremowej masy z ziołami i kaparami.
-
9
Nasmaruj odrobiną masła lub masła wegańskiego foremkę do tart Le Creuset (28 cm).
-
10
Kiedy ciasto już będzie schłodzone, wyjmij je z lodówki, rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na placek o średnicy 30 cm i grubości 1 cm, obracając, aby zachował okrągły kształt. Rozwałkowane ciasto przenieś ostrożnie do naczynia, pozostawiając część ciasta zwisającą poza krawędź.
-
11
Na podstawie rozsmaruj masę z sera koziego. Ułóż na wierzchu pokaźną ilość fig, ponieważ skurczą się w piekarniku.
-
12
Następnie zawiń brzegi ciasta na figi, aby je przytrzymać, posmaruj brzegi ubitym jajkiem lub mlekiem roślinnym, a następnie dopraw solą i pieprzem.
-
13
Piecz w piekarniku przez 35–45 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie na ostatnie 5 minut pieczenia posyp danie 50 g pokrojonych orzechów laskowych, aby się uprażyły.
-
14
Schłodź na formie do pieczenia przez 10 minut i udekoruj wierzch listkami tymianku lub oregano.
-
15
Podawaj z liśćmi sałaty udekorowanymi cytryną.