Galette z jabłkami, imbirem i miodem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Galette z jabłkami, imbirem i miodem
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej + dodatkowo do bułki
  • sól szczypta
  • 125 g schłodzonego masłem i pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 ½ łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 4 duże lub 5 małych kruchych jabłek deserowych
  • 140 g mielonych migdałów
  • 55 g cukru Demerara + 1 dodatkowa łyżka stołowa do posypania
  • 100 g imbiru łodygowego - odsączonego z syropu i drobno pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2½ łyżki stopionego masła
  • 2-3 łyżki syropu imbirowego z łodyg – do polewy
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 190 ° C (gaz: poziom 5, termoobieg: 170 ° C).
  • 2
    Ciasto – Przesiać mąkę i sól do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i wcierać, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Wymieszać z cukrem, dodać wodę i za pomocą szpatułki ułożyć ciasto w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  • 3
    Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki. Pokroić każdą ćwiartkę na 3 lub 4 plasterki i odstawić. Jabłka polać 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.
  • 4
    Ciasto rozwałkować bardzo cienko na posypanym mąką blacie na okrąg o średnicy 38 cm.
  • 5
    Posmarować spód formy odrobiną roztopionego masła i wyłożyć spód i boki rozwałkowanym ciastem, tak aby nadmiar wystawał.
  • 6
    Połączyć ze sobą zmielone migdały, cukier demerara i posiekany imbir łodygowy i położyć łyżką na cieście, ułożyć pokrojone owoce na wierzchu w zgrabny wzór koła, zaczynając od środka i przesuwając się na zewnątrz.
  • 7
    Wymieszać miód z sokiem z cytryny i posmarować wierzch owoców.
  • 8
    Zwilżyć wewnętrzne odsłonięte brzegi ciasta niewielką ilością wody i złożyć je, delikatnie dociskając razem w miejscach, w których ciasto zachodzi na siebie. Może być w 6 lub 7 miejscach i powinno wyglądać dość rustykalnie.
  • 9
    Wierzch odwróconego ciasta posmarować roztopionym masłem i posypać dodatkowym cukrem demerara.
  • 10
    Piec na środku nagrzanego piekarnika przez 50 - 55 minut, aż zarumieni się i będzie chrupiąca.
  • 11
    Wyjąć galette z piekarnika i posmarować syropem imbirowym. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kremem waniliowym, bitą śmietaną, jogurtem lub lodami.
  • 12
    Inne owoce, takie jak morele, śliwki, brzoskwinie, gruszki lub kombinacja różnych owoców, również sprawdzą się idealnie.