- Nabiał
Składniki
- 225 g mąki pszennej + dodatkowo do bułki
- sól szczypta
- 125 g schłodzonego masłem i pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 ½ łyżki zimnej wody
- 4 duże lub 5 małych kruchych jabłek deserowych
- 140 g mielonych migdałów
- 55 g cukru Demerara + 1 dodatkowa łyżka stołowa do posypania
- 100 g imbiru łodygowego - odsączonego z syropu i drobno pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2½ łyżki stopionego masła
- 2-3 łyżki syropu imbirowego z łodyg – do polewy
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 190 ° C (gaz: poziom 5, termoobieg: 170 ° C).
-
2Ciasto – Przesiać mąkę i sól do miski, dodać pokrojone w kostkę masło i wcierać, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Wymieszać z cukrem, dodać wodę i za pomocą szpatułki ułożyć ciasto w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
-
3Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki. Pokroić każdą ćwiartkę na 3 lub 4 plasterki i odstawić. Jabłka polać 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.
-
4Ciasto rozwałkować bardzo cienko na posypanym mąką blacie na okrąg o średnicy 38 cm.
-
5Posmarować spód formy odrobiną roztopionego masła i wyłożyć spód i boki rozwałkowanym ciastem, tak aby nadmiar wystawał.
-
6Połączyć ze sobą zmielone migdały, cukier demerara i posiekany imbir łodygowy i położyć łyżką na cieście, ułożyć pokrojone owoce na wierzchu w zgrabny wzór koła, zaczynając od środka i przesuwając się na zewnątrz.
-
7Wymieszać miód z sokiem z cytryny i posmarować wierzch owoców.
-
8Zwilżyć wewnętrzne odsłonięte brzegi ciasta niewielką ilością wody i złożyć je, delikatnie dociskając razem w miejscach, w których ciasto zachodzi na siebie. Może być w 6 lub 7 miejscach i powinno wyglądać dość rustykalnie.
-
9Wierzch odwróconego ciasta posmarować roztopionym masłem i posypać dodatkowym cukrem demerara.
-
10Piec na środku nagrzanego piekarnika przez 50 - 55 minut, aż zarumieni się i będzie chrupiąca.
-
11Wyjąć galette z piekarnika i posmarować syropem imbirowym. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kremem waniliowym, bitą śmietaną, jogurtem lub lodami.
-
12Inne owoce, takie jak morele, śliwki, brzoskwinie, gruszki lub kombinacja różnych owoców, również sprawdzą się idealnie.