Składniki
- Oliwa z oliwek
- 340 g marynowanych karczochów z puszki lub słoika, odsączonych i przekrojonych na pół
- 2 czerwone cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 750 ml śmietany
- 400 g młodego szpinaku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz do doprawienia
- Skórka z 1 cytryny
- 2 torebki 500 g gnocchi ze sklepu, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 100 g sera parmezan, drobno startego
- 200 g pokrojonej mozzarelli
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2Rozgrzej patelnię Sauteuse ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu. Skrop patelnię oliwą z oliwek i skarmelizuj odsączone połówki karczochów. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
-
3Dodaj łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż do uzyskania zapachu.
-
4Zalej śmietaną i zwiększ ogień. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Odparuj połowę wody w sosie.
-
5Dodaj szpinak do sosu śmietanowego i mieszaj, dopóki nie straci swojego kształtu. Zdejmij z ognia — dopraw solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
-
6Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie gnocchi. Posyp startym parmezanem, dodaj pokrojoną mozzarellę i piecz 20–25 minut na złocistobrązowy kolor.
-
7Podawaj zaraz po przygotowaniu z chrupiącym, ciepłym pieczywem i zieloną sałatką.