Gnocchi z karczochami i szpinakiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Gnocchi z karczochami i szpinakiem
Znakomite jednogarnkowe gnocchi, które najlepiej smakuje prosto z piekarnika. Nasza wersja tego klasycznego przepisu to świetny sposób na rozkoszowanie się ulubionymi serami. Możesz dodać trochę sera pleśniowego lub ricotty.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • 340 g marynowanych karczochów z puszki lub słoika, odsączonych i przekrojonych na pół
  • 2 czerwone cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 750 ml śmietany
  • 400 g młodego szpinaku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do doprawienia
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2 torebki 500 g gnocchi ze sklepu, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 100 g sera parmezan, drobno startego
  • 200 g pokrojonej mozzarelli
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • 2
    Rozgrzej patelnię Sauteuse ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu. Skrop patelnię oliwą z oliwek i skarmelizuj odsączone połówki karczochów. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
  • 3
    Dodaj łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, aż do uzyskania zapachu.
  • 4
    Zalej śmietaną i zwiększ ogień. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Odparuj połowę wody w sosie.
  • 5
    Dodaj szpinak do sosu śmietanowego i mieszaj, dopóki nie straci swojego kształtu. Zdejmij z ognia — dopraw solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
  • 6
    Dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie gnocchi. Posyp startym parmezanem, dodaj pokrojoną mozzarellę i piecz 20–25 minut na złocistobrązowy kolor.
  • 7
    Podawaj zaraz po przygotowaniu z chrupiącym, ciepłym pieczywem i zieloną sałatką.