
Połączenie słodkiego karmelu z ciemną czekoladą to nie lada gratka. Polewa z bitej śmietany, kilka kropel ciepłego kajmaku i krucha gwiazdka na brzegu filiżanki to prawdzie marzenie w chłodne wieczory.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
400 ml mleka
- 160 ml śmietanki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 100 g kajmaku
- szczypta soli
Do dekoracji:
- bita śmietana
- 1 łyżka kajmaku, lekko podgrzana
- kruche gwiazdki
-
Przygotowanie
-
1Wszystkie składniki na gorącą czekoladę umieścić w małym rondelku i podgrzać na średnim ogniu.
-
2Dokładnie wymieszać, aż kakao i kajmak całkowicie się rozpuszczą.
-
3Podzielić gorącą czekoladę między dwie filiżanki, udekorować bitą śmietaną i kajmakiem i podawać razem z chrupiącą gwiazdką na brzegu filiżanki.
-
4Wskazówki: Aby uzyskać bezmleczny napój, możesz zastąpić mleko i śmietanę mlekiem kokosowym lub owsianym.