Grecka łopatka wieprzowa z makaronem orzo

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Grecka łopatka wieprzowa z makaronem orzo
Idealna rodzinna pieczeń przygotowana w owalnej brytfannie żeliwnej. Uzupełnij tę chrupiącą, soczystą wieprzowinę makaronem orzo, aby uzyskać pyszne danie na niedzielę.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1,6 kg łopatki wieprzowej, z kością
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • 5 g świeżego oregano
  • 5 g świeżego tymianku
  • 5 g świeżego rozmarynu
  • 5 g świeżej szałwii
  • 2 cytryny z sokiem
  • 1 główka czosnku
  • 6 szalotek przekrojonych na pół
  • 100 g czarnych oliwek
  • 70 g kaparów
  • 500 ml wywaru drobiowego
  • 65 ml białego wina
  • 500 g makaronu orzo
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Przypraw skórę wieprzową solą. Pozostaw mięso odkryte w lodówce na noc do wyschnięcia.
  • 2
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
  • 3
    Umieść łopatkę wieprzową w owalnej brytfannie żeliwnej Le Creuset 27 cm. Usuń tłuszcz i dobrze skrop oliwą z oliwek. Rozprowadź w brytfannie zioła, sok z cytryny, czosnek, szalotki, oliwki i kapary. Wlej bulion i białe wino do brytfanny, uważając, aby nie dotknąć skóry. Przykryj pokrywką i powoli piecz przez 4 godziny.
  • 4
    Ustaw piekarnik na temperaturę 220°C (z termoobiegiem 200°C), zdejmij pokrywkę z brytfanny i usuń warstwę tłuszczu. Wylej płyn i włóż łopatkę wieprzową do piekarnika na około 1 godzinę. Jeśli skóra nie pęknie, należy ją pod koniec grillować. Gotuj makaron orzo do al dente, dodaj oliwę z oliwek i przypraw. Odstaw przed podaniem. Pokrój mięso i podawaj w gorącym bulionie z ciepłym makaronem orzo i świeżymi ziołami.