- Warzywa
Składniki
- 6 pomidorów, połówki
- 30 ml oliwy z oliwek
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 30 ml miodu
- 1 biała cebula, drobno posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 x 400 g puszka pomidorów koktajlowych lub pokrojonych pomidorów
- 10 ml przyprawy Harissa
- 1 x 400 g puszka fasolki jaś, odcedzona
- 1 x 400 g puszka fasoli cannellini, odcedzona
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 6 dużych pieczarek brązowych
- 15 ml oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 5 ml przyprawy Harissa
- Sok z połowy limonki
- 15 g natki pietruszki, grubo posiekanej
- 100 g miękkiego masła
- CIABATTA
- 6 kromek ciabatty
- 30 ml oliwy z oliwek
-
Przygotowanie
-
1Do przygotowania pomidorów:
-
2Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy). Ułóż połówki pomidorów na ruszcie piekarnika. Skrop oliwą z oliwek i miodem, posyp solą i pieprzem, a następnie piecz w temperaturze 200°C w piekarniku przez 1 godzinę, aż pomidory się skarmelizują.
-
3Do przygotowania fasolki po kowbojsku:
-
4Umieść patelnię Le Creuset na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę. Kiedy będzie już półprzeźroczysta, dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Wlej puszkę pomidorów. Dodaj przyprawę Harissa. Pozostaw na około 20 minut, do zagęszczenia. Tuż przed podaniem dodaj fasolę i podgrzej.
-
5Do przygotowania grzybów:
-
6Tuż przed podaniem ustaw kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm na średnim-dużym ogniu. Skrop grzyby oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni z obu stron do momentu uzyskania grillowych linii. Do miękkiego masła dodaj czosnek, przyprawę harissa, sok z limonki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Umieść odrobinę masła w środku każdej pieczarki i włóż do piekarnika na 10–15 minut.
-
7Do przygotowania ciabatty:
-
8Nagrzej kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm, aż będzie średnio gorąca. Posmaruj ciabattę z obu stron oliwą z oliwek i smaż na patelni, aż będzie chrupka i złocista, a na powierzchni pojawią się grillowe linie. Podawaj grzyby z grzanką z ciabiatty, pomidorami i fasolką po kowbojsku.