Grillowane pieczarki z ciabattą i fasolką po kowbojsku

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Grillowane pieczarki z ciabattą i fasolką po kowbojsku
Pożywne danie bezmięsne. Te doskonale grillowane grzyby najlepiej podawać z posmarowaną oliwą z oliwek ciabattą, pieczonymi pomidorami i dużą porcją fasoli.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

POMIDORY
  • 6 pomidorów, połówki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 30 ml miodu
FASOLKA PO KOWBOJSKU
  • 1 biała cebula, drobno posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 x 400 g puszka pomidorów koktajlowych lub pokrojonych pomidorów
  • 10 ml przyprawy Harissa
  • 1 x 400 g puszka fasolki jaś, odcedzona
  • 1 x 400 g puszka fasoli cannellini, odcedzona
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
GRZYBY
  • 6 dużych pieczarek brązowych
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 5 ml przyprawy Harissa
  • Sok z połowy limonki
  • 15 g natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 100 g miękkiego masła
  • CIABATTA
  • 6 kromek ciabatty
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Do przygotowania pomidorów:
  • 2
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy). Ułóż połówki pomidorów na ruszcie piekarnika. Skrop oliwą z oliwek i miodem, posyp solą i pieprzem, a następnie piecz w temperaturze 200°C w piekarniku przez 1 godzinę, aż pomidory się skarmelizują.
  • 3
    Do przygotowania fasolki po kowbojsku:
  • 4
    Umieść patelnię Le Creuset na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę. Kiedy będzie już półprzeźroczysta, dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Wlej puszkę pomidorów. Dodaj przyprawę Harissa. Pozostaw na około 20 minut, do zagęszczenia. Tuż przed podaniem dodaj fasolę i podgrzej.
  • 5
    Do przygotowania grzybów:
  • 6
    Tuż przed podaniem ustaw kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm na średnim-dużym ogniu. Skrop grzyby oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni z obu stron do momentu uzyskania grillowych linii. Do miękkiego masła dodaj czosnek, przyprawę harissa, sok z limonki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Umieść odrobinę masła w środku każdej pieczarki i włóż do piekarnika na 10–15 minut.
  • 7
    Do przygotowania ciabatty:
  • 8
    Nagrzej kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm, aż będzie średnio gorąca. Posmaruj ciabattę z obu stron oliwą z oliwek i smaż na patelni, aż będzie chrupka i złocista, a na powierzchni pojawią się grillowe linie. Podawaj grzyby z grzanką z ciabiatty, pomidorami i fasolką po kowbojsku.