Idealnie kremowa zupa z kurczakiem i świeżymi, wiejskimi warzywami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Idealnie kremowa zupa z kurczakiem i świeżymi, wiejskimi warzywami
Pożywna i poprawiająca nastrój. Ta kremowa zupa z kurczaka i warzyw idealnie komponuje się ze świeżym, wiejskim chlebem. Zupę możesz przechowywać w zamrażarce i podgrzać, kiedy przyjdzie Ci na nią ochota.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 80 g masła
  • 1 kurczak z wolnego wybiegu
  • 2–3 litry dobrej jakości wywaru drobiowego (plus trochę więcej, aby dodać w razie potrzeby, podczas gotowania)
  • 6 małych czerwonych cebul, obranych i pokrojonych w plastry
  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 600 g mini marchewek, obranych i przekrojonych na pół wzdłuż
  • 8 łodyg selera z liśćmi, przekrojonych na pół
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1–2 szklanki śmietany
  • Różne zioła, do przybrania
  • Chrupiący wiejski chleb lub grzanki, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej oliwę w Okrągłej Brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj kurczaka i smaż na złoto ze wszystkich stron na średnim ogniu przez 10 minut. Wyjmij kurczaka i dodaj więcej oliwy z oliwek oraz masło, cebulę, czosnek i zioła. Podsmażaj przez 5 minut, często mieszając.
  • 2
    Dodaj mini marchewki, selera i szklankę wywaru, aby uniknąć przypalenia się składników na dnie naczynia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj zioła i kurczaka oraz taką ilość wywaru z kurczaka, aby przykryła mięso i warzywa. W zależności od wielkości kurczaka wlej jeszcze trochę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • 3
    Zwiększ temperaturę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, uzupełniając wodą lub wywarem. Przypraw. Aby uniknąć wyschnięcia oraz otrzymać idealnie soczyste i delikatne mięso, przez cały proces gotowania kurczak powinien być zanurzony w wywarze.
  • 4
    Przy pomocy chochli usuń wszelki tłuszcz, który pojawi się na powierzchni. Wyjmij kurczaka z bulionu, gdy będzie już ugotowany. Usuń skórę i rozdrobnij mięso. Dodaj śmietanę do zupy, zmniejsz ogień i poczekaj, aż całość się zagęści. Dodaj kurczaka i zredukuj ogień. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
  • 5
    Udekoruj ziołami i podawaj z chrupiącym wiejskim chlebem lub grzankami.