- Mięso
Składniki
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- 80 g masła
- 1 kurczak z wolnego wybiegu
- 2–3 litry dobrej jakości wywaru drobiowego (plus trochę więcej, aby dodać w razie potrzeby, podczas gotowania)
- 6 małych czerwonych cebul, obranych i pokrojonych w plastry
- 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 600 g mini marchewek, obranych i przekrojonych na pół wzdłuż
- 8 łodyg selera z liśćmi, przekrojonych na pół
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1–2 szklanki śmietany
- Różne zioła, do przybrania
- Chrupiący wiejski chleb lub grzanki, do podania
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej oliwę w Okrągłej Brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj kurczaka i smaż na złoto ze wszystkich stron na średnim ogniu przez 10 minut. Wyjmij kurczaka i dodaj więcej oliwy z oliwek oraz masło, cebulę, czosnek i zioła. Podsmażaj przez 5 minut, często mieszając.
-
2Dodaj mini marchewki, selera i szklankę wywaru, aby uniknąć przypalenia się składników na dnie naczynia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj zioła i kurczaka oraz taką ilość wywaru z kurczaka, aby przykryła mięso i warzywa. W zależności od wielkości kurczaka wlej jeszcze trochę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba.
-
3Zwiększ temperaturę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, uzupełniając wodą lub wywarem. Przypraw. Aby uniknąć wyschnięcia oraz otrzymać idealnie soczyste i delikatne mięso, przez cały proces gotowania kurczak powinien być zanurzony w wywarze.
-
4Przy pomocy chochli usuń wszelki tłuszcz, który pojawi się na powierzchni. Wyjmij kurczaka z bulionu, gdy będzie już ugotowany. Usuń skórę i rozdrobnij mięso. Dodaj śmietanę do zupy, zmniejsz ogień i poczekaj, aż całość się zagęści. Dodaj kurczaka i zredukuj ogień. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
-
5Udekoruj ziołami i podawaj z chrupiącym wiejskim chlebem lub grzankami.