- Mięso
Składniki
- Olej kokosowy, do smażenia
- 2 czerwone cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1½ łyżki tartego imbiru
- 1 kg udek kurczaka, bez skóry i kości, przekrojone na pół | 80 ml (1/3 szklanki) wywaru drobiowego
- 400 g mleka kokosowego w puszce
- 3 liście laurowe
- 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej
- 1 mały pęczek jarmużu, bez łodyg, grubo posiekany
- Kawałki limonki, świeża kolendra i chleb roti, do podania
- 10 ml (2 łyżeczki) kminu rzymskiego
- 15 ml (1 łyżka) nasion kolendry
- 5 ml (1 łyżeczka) pieprzu czarnego ziarnistego
- 15 ml (1 łyżka) maku
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 5 ml (1 łyżeczka) przyprawy garam masala
- ½ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili
- Skórka z 1 limonki
-
Przygotowanie
-
1Praż kmin rzymski i nasiona kolendry na suchej patelni na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż uwolnią aromat. Lekko schłodź, a następnie wsyp do młynka do przypraw. Dodaj pieprz ziarnisty i mak. Zmiel na drobno, następnie przełóż do małej miski. Dodaj kurkumę, przyprawę garam masala, chili i skórkę z limonki.
-
2Podgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i duś do miękkości na średnim/małym ogniu przez około 12–15 min. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę lub dwie.
-
3Wsyp do cebuli mieszankę przypraw i dodaj kolejną łyżkę oleju kokosowego. Smaż przez 1 minutę i mieszaj, nie przyprawy się nie przypaliły. Następnie włóż kurczaka i wymieszaj, aby pokryć mięso przyprawami. Dopraw małą ilością soli. Podlej bulionem i zamieszaj, aby odkleić wszystkie składniki z dna brytfanny.
-
4Dodaj mleczko kokosowe i liście laurowe. Przykryj częściowo i gotuj na wolnym ogniu przez około 35 minut. Dodaj ciecierzycę oraz jarmuż i wymieszaj, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ugotowanym w parowarze ryżem basmati lub podgrzanym chlebem roti, świeżą kolendrą i kawałkami limonki.