Imbirowo-pieprzowe curry z kurczakiem, ciecierzycą i jarmużem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Imbirowo-pieprzowe curry z kurczakiem, ciecierzycą i jarmużem
To doskonałe danie na kolację w ciągu tygodnia najlepiej podawać z aromatycznym ryżem basmati lub ciepłym chlebem roti, aby wydobyć wszystkie smaki. Ciecierzyca i jarmuż dodają wartości odżywczej temu daniu, którego nie sposób nie spróbować.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Olej kokosowy, do smażenia
  • 2 czerwone cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1½ łyżki tartego imbiru
  • 1 kg udek kurczaka, bez skóry i kości, przekrojone na pół | 80 ml (1/3 szklanki) wywaru drobiowego
  • 400 g mleka kokosowego w puszce
  • 3 liście laurowe
  • 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 1 mały pęczek jarmużu, bez łodyg, grubo posiekany
  • Kawałki limonki, świeża kolendra i chleb roti, do podania
MIESZANKA PRZYPRAW
  • 10 ml (2 łyżeczki) kminu rzymskiego
  • 15 ml (1 łyżka) nasion kolendry
  • 5 ml (1 łyżeczka) pieprzu czarnego ziarnistego
  • 15 ml (1 łyżka) maku
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 5 ml (1 łyżeczka) przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili
  • Skórka z 1 limonki
  • Przygotowanie

  • 1
    Praż kmin rzymski i nasiona kolendry na suchej patelni na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż uwolnią aromat. Lekko schłodź, a następnie wsyp do młynka do przypraw. Dodaj pieprz ziarnisty i mak. Zmiel na drobno, następnie przełóż do małej miski. Dodaj kurkumę, przyprawę garam masala, chili i skórkę z limonki.
  • 2
    Podgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i duś do miękkości na średnim/małym ogniu przez około 12–15 min. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę lub dwie.
  • 3
    Wsyp do cebuli mieszankę przypraw i dodaj kolejną łyżkę oleju kokosowego. Smaż przez 1 minutę i mieszaj, nie przyprawy się nie przypaliły. Następnie włóż kurczaka i wymieszaj, aby pokryć mięso przyprawami. Dopraw małą ilością soli. Podlej bulionem i zamieszaj, aby odkleić wszystkie składniki z dna brytfanny.
  • 4
    Dodaj mleczko kokosowe i liście laurowe. Przykryj częściowo i gotuj na wolnym ogniu przez około 35 minut. Dodaj ciecierzycę oraz jarmuż i wymieszaj, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut. Podawaj z ugotowanym w parowarze ryżem basmati lub podgrzanym chlebem roti, świeżą kolendrą i kawałkami limonki.