Jednogarnkowe danie z kurczaka z cytrynami i kaparami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Jednogarnkowe danie z kurczaka z cytrynami i kaparami
Inspirowany kuchnią śródziemnomorską kurczak, przyrządzony w całości w jednym garnku, świetnie smakuje z makaronem lub bulionem.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana biała cebula
  • 4 drobno posiekane łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu, oczyszczonego
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 1 cytryna, bez skórki
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • Garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 50 g kaparów do podania
  • 60 g parmezanu do podania
  • Makaron pappardelle, ugotowany al dente do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej oliwę z oliwek w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset 24 cm na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i seler, aż staną się szkliste i miękkie, a następnie dodaj liście selera i ząbki czosnku. Podsmaż przez kolejne 5 minut.
  • 2
    Włóż kurczaka, dodaj bulion i dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i ustaw wolny ogień. Duś kurczaka przez 35 minut. Obróć kurczaka i duś przez kolejne 35 minut. Wyłącz ogień i odstaw kurczaka na 10–15 minut.
  • 3
    Wymieszaj w małej misce skórkę z cytryny, drobno posiekaną czerwoną cebulę, kapary i pietruszkę, a następnie odstaw do podania.
  • 4
    Usuń skórkę z kurczaka i rozdrobnij mięso. Jedz z letnim bulionem lub makaronem pappardelle z dużą ilością parmezanu.