Składniki
- 15 ml oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana biała cebula
- 4 drobno posiekane łodygi selera naciowego z liśćmi
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu, oczyszczonego
- 2 litry bulionu z kurczaka
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 1 cytryna, bez skórki
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- Garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 50 g kaparów do podania
- 60 g parmezanu do podania
- Makaron pappardelle, ugotowany al dente do podania
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej oliwę z oliwek w okrągłej brytfannie żeliwnej Le Creuset 24 cm na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i seler, aż staną się szkliste i miękkie, a następnie dodaj liście selera i ząbki czosnku. Podsmaż przez kolejne 5 minut.
-
2Włóż kurczaka, dodaj bulion i dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i ustaw wolny ogień. Duś kurczaka przez 35 minut. Obróć kurczaka i duś przez kolejne 35 minut. Wyłącz ogień i odstaw kurczaka na 10–15 minut.
-
3Wymieszaj w małej misce skórkę z cytryny, drobno posiekaną czerwoną cebulę, kapary i pietruszkę, a następnie odstaw do podania.
-
4Usuń skórkę z kurczaka i rozdrobnij mięso. Jedz z letnim bulionem lub makaronem pappardelle z dużą ilością parmezanu.