- Warzywa
Składniki
- 2 małe czerwone cebule, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- Oliwa z oliwek do smażenia
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 5 g wędzonej papryki
- 10 g mielonego kminu
- 10 g mielonej kolendry
- 4 puszki pomidorów koktajlowych, 400 g każda
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 10 g cukru
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 g młodego szpinaku
- 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
- Podpieczone wrapy do podania
- Marynowana czerwona cebula, do podania
- Gęsty jogurt naturalny do podania
-
Przygotowanie
-
1Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm na średnim ogniu i podsmaż cebulę na odrobinie oliwy – aż do zmięknięcia. Dodaj czosnek oraz przyprawy i smaż przez 2 minuty.
-
2Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier i gotuj jeszcze przez dwie minuty. Przypraw do smaku. Zmniejsz ogień i duś jeszcze przez 30–40 minut.
-
3Dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Na tym etapie sos powinien być pełen smaku i trochę zgęstnięć.
-
4Zrób 6 małych wgłębień w sosie i połóż tam młody szpinak. Każde jajko wbij do zagłębienia ze szpinakiem i gotuj aż do ścięcia. Połóż drewnianą deskę do krojenia lub pokrywkę Le Creuset na patelni, aby szybciej ściąć białko z wierzchu.
-
5Podawaj od razu z podgrzanymi wrapami, różową marynowaną cebulą oraz gęstym jogurtem.