Klasyczny chleb z rodzynkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Klasyczny chleb z rodzynkami
Mimo że ten słodkawy chleb z mięsistymi rodzynkami zazwyczaj podawany jest na śniadanie, to równie dobrze można przygotować z niego przepyszny pudding chlebowy, a nawet francuskie tosty.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 125 ml (½ szklanki) rodzynek
  • 625 ml (2½ szklanki) mąki
  • 10 g drożdży instant
  • 40 ml cukru kryształ
  • 7½ g soli
  • 50 ml masła, stopionego
  • 1 duże jajko
GLAZURA DO POLANIA PO UPIECZENIU:
  • 65 g białego cukru kryształ
  • 65 ml wody
  • Przygotowanie

  • 1
    Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie zaczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
  • 2
    Zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź je i pozostaw do ostygnięcia.
  • 3
    Do miski miksera elektrycznego wyposażonego w łopatkę wsyp 2 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól. Dodaj letnie mleko, roztopione masło i jajko. Krótko wymieszaj, aby powstało luźne, mokre ciasto.
  • 4
    Następnie zmień łopatkę na końcówkę do mieszania ciasta i stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, małymi porcjami, do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wyrabiaj przez ok. 5 minut. Wymieszaj rodzynki w łyżce mąki i dorzuć do ciasta. Miksuj dokładnie przez ok. 1 minutę.
  • 5
    Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 6
    Wysmaruj masłem podstawę i boki brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset.
  • 7
    Uderz ciasto ręką, aby je odpowietrzyć. Delikatnie uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż na dnie brytfanny do pieczenia chleba. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie – zajmie to ok. 45 minut.
  • 8
    Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C (230° w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
  • 9
    Zmniejsz temperaturę do 200°C (190°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i wstaw naczynie do pieczenia chleba. Piecz przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180°C (170°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i piecz przez kolejne 10–15 minut do zarumienienia.
  • 10
    Przygotuj glazurę cukrową, rozpuszczając cukier w wodzie, a następnie gotuj bez mieszania przez ok 1–2 minuty.
  • 11
    Kiedy bochenek będzie gotowy, wyjmij go z naczynia do pieczenia chleba i posmaruj glazurą. Zanim zaczniesz kroić, pozwól, by wystygł całkowicie.