- Mięso
Składniki
- 2 ząbki czosnku - grubo posiekane
- 5 cm kawałek obranego imbiru - grubo posiekany
- 2 łyżeczki pasty harissa
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonych nasion kminku
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule - drobno posiekane
- laski cynamonu 3x7,5 cm
- 2x400g posiekanych pomidorów w puszce
- 2 łyżki czystego miodu
- 150 ml bulionu jagnięcego, kurczaka lub wody
- 2 łyżki świeżej mięty - grubo posiekanej
- małe listki mięty do dekoracji
- skórka z 1 małej zakonserwowanej cytryny - pokroić na cienkie kawałki do dekoracji
- 1 kg mielonej jagnięciny
- 4 łyżeczki mielonych nasion kminku
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki posiekanej mięty
-
Przygotowanie
-
1Czosnek, imbir, harissę, przyprawy, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy włożyć do miski z 1 łyżeczką soli i zmiksować mikserem na gładką pastę.
-
2Na klopsiki; włożyć mieloną jagnięcinę do miski z kminkiem, kolendrą, papryką, miętą, 1½ łyżeczki soli i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dobrze wymieszać rękami. Pokroić masę na kawałki o masie 35 g i uformować w kulki wielkości piłek do golfa, używając lekko naoliwionych dłoni. Pozostałe 2 łyżki oleju podgrzać w bryfannie, dodać klopsiki i smażyć krótko ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
-
3Cebulę i laski cynamonu dodać do oleju pozostałego w brytfannie i delikatnie smażyć, aż cebula będzie miękka i lekko złocista - około 5 minut. Dodać masę z przypraw i delikatnie smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory, miód i bulion jagnięcy lub wodę i gotować na wolnym ogniu. Wrzucić klopsiki do sosu i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos ładnie zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać miętę. Posypać listkami mięty i kawałkami zakonserwowanej cytryny i podawać z kuskusem.
-
4Chermoula to marokańska pasta przyprawowa z mięty, soku z cytryny i pasty harissa. Można ją kupić w postaci gotowej w małych szklankach w większości supermarketów.
-
5Dobrze komponuje się z kuskusem: dla 6 osób umieść 400 g suchego kuskusu z ¾ łyżeczki soli i 1 łyżki oliwy z oliwek w żaroodpornej misce. Zalać 400 ml wrzącej wody, nie mieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5 minut. Następnie rozpuść 40 g masła na dużej, powlekanej patelni. Kuskus wymieszać z masłem i krótko smażyć na małym ogniu. Tuż przed podaniem dodaj drobno startą skórkę dużej cytryny.