Klopsiki jagnięco-miętowe w sosie pomidorowym chermoula

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Klopsiki jagnięco-miętowe w sosie pomidorowym chermoula
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 ząbki czosnku - grubo posiekane
  • 5 cm kawałek obranego imbiru - grubo posiekany
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kminku
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule - drobno posiekane
  • laski cynamonu 3x7,5 cm
  • 2x400g posiekanych pomidorów w puszce
  • 2 łyżki czystego miodu
  • 150 ml bulionu jagnięcego, kurczaka lub wody
  • 2 łyżki świeżej mięty - grubo posiekanej
  • małe listki mięty do dekoracji
  • skórka z 1 małej zakonserwowanej cytryny - pokroić na cienkie kawałki do dekoracji
Klopsiki:
  • 1 kg mielonej jagnięciny
  • 4 łyżeczki mielonych nasion kminku
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • Przygotowanie

  • 1
    Czosnek, imbir, harissę, przyprawy, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy włożyć do miski z 1 łyżeczką soli i zmiksować mikserem na gładką pastę.
  • 2
    Na klopsiki; włożyć mieloną jagnięcinę do miski z kminkiem, kolendrą, papryką, miętą, 1½ łyżeczki soli i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dobrze wymieszać rękami. Pokroić masę na kawałki o masie 35 g i uformować w kulki wielkości piłek do golfa, używając lekko naoliwionych dłoni. Pozostałe 2 łyżki oleju podgrzać w bryfannie, dodać klopsiki i smażyć krótko ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
  • 3
    Cebulę i laski cynamonu dodać do oleju pozostałego w brytfannie i delikatnie smażyć, aż cebula będzie miękka i lekko złocista - około 5 minut. Dodać masę z przypraw i delikatnie smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory, miód i bulion jagnięcy lub wodę i gotować na wolnym ogniu. Wrzucić klopsiki do sosu i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos ładnie zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać miętę. Posypać listkami mięty i kawałkami zakonserwowanej cytryny i podawać z kuskusem.
  • 4
    Chermoula to marokańska pasta przyprawowa z mięty, soku z cytryny i pasty harissa. Można ją kupić w postaci gotowej w małych szklankach w większości supermarketów.
  • 5
    Dobrze komponuje się z kuskusem: dla 6 osób umieść 400 g suchego kuskusu z ¾ łyżeczki soli i 1 łyżki oliwy z oliwek w żaroodpornej misce. Zalać 400 ml wrzącej wody, nie mieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5 minut. Następnie rozpuść 40 g masła na dużej, powlekanej patelni. Kuskus wymieszać z masłem i krótko smażyć na małym ogniu. Tuż przed podaniem dodaj drobno startą skórkę dużej cytryny.