- Mięso
Składniki
- 500 g kiełbasek wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 czerwone chili, posiekane
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2/3 szklanki sosu teriyaki
- Oliwa z oliwek
- Ryż basmati lub makaron ryżowy
- Pokrojona cebula dymka
- Chili
- Fasolka edamame, łuskana i ugotowana na parze
- Kapusta chińska ugotowana na parze
- Prażone ziarna sezamu
-
Przygotowanie
-
1Aby zrobić klopsiki, wyjmij kiełbaski z osłonek i wyrzuć osłonki. Mięso z kiełbasek dodaj do dużej miski z czosnkiem, imbirem, chili, sosem sojowym, miodem i cebulą dymką. Wymieszaj składniki. Ulep 30 średniej wielkości klopsików. Moczenie rąk pomaga w lepieniu klopsików. Odłóż je na tacę.
-
2Podgrzej oliwę w garnku Gourmet Le Creuset 30 cm na średnim ogniu. Smaż klopsiki w dwóch partiach, każdą przez 6–8 minut, aż uzyskają złocisty kolor i będą dobrze usmażone. Do garnka wlej sos teriyaki i dodaj klopsiki. Odparowuj przez około 5 minut, aż masa będzie lekko lepka.
-
3Podawaj z ryżem lub makaronem, posypane prażonymi ziarnami sezamu, chili, kolendrą, kapustą chińską, fasolką edamame i cebulą dymką.