Klopsiki wieprzowe w sosie teriyaki

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Klopsiki wieprzowe w sosie teriyaki
Przepyszny, lepki, słony i słodki — ten przepis spełnia wszystkie oczekiwania względem obiadu. Najlepsze jest to, że to danie jednogarnkowe, dzięki czemu możesz rozkoszować się znakomitymi smakami od początku do końca.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g kiełbasek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2/3 szklanki sosu teriyaki
  • Oliwa z oliwek
Do podania
  • Ryż basmati lub makaron ryżowy
  • Pokrojona cebula dymka
  • Chili
  • Fasolka edamame, łuskana i ugotowana na parze
  • Kapusta chińska ugotowana na parze
  • Prażone ziarna sezamu
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby zrobić klopsiki, wyjmij kiełbaski z osłonek i wyrzuć osłonki. Mięso z kiełbasek dodaj do dużej miski z czosnkiem, imbirem, chili, sosem sojowym, miodem i cebulą dymką. Wymieszaj składniki. Ulep 30 średniej wielkości klopsików. Moczenie rąk pomaga w lepieniu klopsików. Odłóż je na tacę.
  • 2
    Podgrzej oliwę w garnku Gourmet Le Creuset 30 cm na średnim ogniu. Smaż klopsiki w dwóch partiach, każdą przez 6–8 minut, aż uzyskają złocisty kolor i będą dobrze usmażone. Do garnka wlej sos teriyaki i dodaj klopsiki. Odparowuj przez około 5 minut, aż masa będzie lekko lepka.
  • 3
    Podawaj z ryżem lub makaronem, posypane prażonymi ziarnami sezamu, chili, kolendrą, kapustą chińską, fasolką edamame i cebulą dymką.