- Mięso
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ½ czerwonej cebuli, drobno posiekana
- 60 g świeżej bułki tartej
- 1 jajko
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
- 2 puszki 400 g pomidorków koktajlowych w sosie własnym
- 2 łyżeczki mieszanki drobno siekanych ziół lub suszonego oregano
- 1 łyżeczka drobnego cukru
-
Przygotowanie
-
1Aby przyrządzić klopsiki, umieść wieprzowinę, serek ricotta, nasiona kopru włoskiego, cebulę, bułkę tartą i jajko w misce i dobrze wymieszaj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
-
2Uformuj z masy 20 owalnych kulek. Umieść Garnek Profesjonalny 3-ply Le Creuset ze stali nierdzewnej z łyżką oleju na średnim ogniu. Przysmaż klopsiki z czterech stron — zajmuje to około 8 minut. Zdejmij z garnka.
-
3W tym samym garnku przygotuj sos pomidorowy. Wlej olej do garnka i umieść go na średnim ogniu. Następnie dodaj cebulę i duś ją pod przykryciem aż zmięknie, około 10 minut. Cebula nie powinna zmienić koloru.
-
4Dodaj czosnek i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidorki z puszki, zioła i cukier. Smaż bez pokrywki przez 20 minut, aż sos trochę zgęstnieje.
-
5Dopraw solą i pieprzem. Sos można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku przez tydzień lub zamrozić porcjami do wykorzystania w przyszłości.